Letartóztattak két amerikai állampolgárt merényletek előkészítése miatt

Vágólapra másolva!
Letartoztattak két amerikai állampolgárt, akiket merényletek előkészítésével gyanúsítanak
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban letartóztattak két amerikai állampolgárt, mert gyanusíthatóan a Hezbollah libanoni síita szélsőséges szervezet tagjai és merényleteket készítettek elő az Egyesült Államokban és Panamában.

Mindkét férfi libanoni születésű és 2003-ban érkeztek az USA-ba, és mindketten 2009-ben kapták meg az amerikai állampolgárságot.

A 32 éves Ali Kouranit New-Yorkban, a 37 éves Semer el-Debeket Michigan állam egyik északi kisvárosában tartózatták le.

A nyomzás szerint Kourani több amerikai repülőtér biztonsági rendszereiről gyűjtött információkat, figyelte a manhattani és brooklyni rendőrörsök épületeit, a rendfenntartó erő mozgásait.

Semer el-Debekről kiderült, hogy miközben szerelőként dolgozott a panamai amerikai és izraeli nagykövetségen, mindkét képviseleten a biztonsági rendszerről, és a Panama-csatorna biztonsági brendezéseiről gyűjtött adatokat. A rendőrség információi szerint Kourani a Hezbollah kiképzőtáboraiban is járt. El-Debek szintén többször járt a Hezbollahnál, hogy elsajátítsa a robbanóanyagok készítésének és használatának különböző módszereit. Ha a két férfi ellen felhozott vád beigazolódik, mindkettőjüket több évtizedes börtönbüntetésre ítélhetik.