Európai állami szertartáson vesznek végső búcsút Helmut Kohltól

HORIZONTAL CHANCELLOR GESTURE BUST PRESIDENT HANDSHAKE MINISTER OF JUSTICE INTERPRET West German Chancellor Helmut Kohl (2nd R) greets French President Francois Mitterrand at the end of a short working visit on June 22, 1989 in Paris to prepare next week'
West German Chancellor Helmut Kohl (2nd R) greets French President Francois Mitterrand at the end of a short working visit on June 22, 1989 in Paris to prepare next week's European Summit in Madrid. Back can be seen French Minister of Justice Elisabeth Guigou. AFP PHOTO MICHEL CLEMENT
Vágólapra másolva!
Várhatóan július 1-én rendkívülinek számító európai gyászszertartás keretében Strasbourgban búcsúznak Helmut Kohl néhai német kancellártól hétfői német sajtóértesülések szerint.
Vágólapra másolva!

A Bild című lap új tudja, Helmut Kohl ragaszkodott ahhoz, hogy búcsúztatása alkalmából ne német állami szertartást rendezzenek.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusától így úgynevezett

európai állami szertartás keretében vesznek végső búcsút.

A helyszín Strasbourg, az Európai Parlament székhelye, az időpont pedig július 1.

Az időpont a CDU-nak és bajor testvérpártjának, a Keresztényszociális Uniónak (CSU) is megfelel. A pártszövetség július 2-án kezdi kétnapos kongresszusát, amelyen elfogadják a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra készített programot.

Európa díszpolgára volt

Helmut Kohl lehet

az első politikus, akitől nem nemzeti, hanem európai uniós szintű gyászszertartáson vesznek végső búcsút.

A javaslat Jean-Claude Junckertől, az Európai Bizottság elnökétől származik, aki szerint Helmut Kohlnak azért is kijár az európai szintű búcsúztatás, mert Európa díszpolgára volt.

Az európai szertartás gondolatát Németországban támogatás fogadta. Például Horst Teltschik, Helmut Kohl egykori kül- és biztonságpolitikai tanácsadója a ZDF országos köztelevíziónak nyilatkozva kiemelte, hogy Kohl európai búcsúztatása"új lendületet" adhat az egész Európai Uniónak.

Családi körben helyezik végső nyugalomra

A gyászünnepségen a tervek szerint részt vesz Angela Merkel kancellár és kormánya, a német szövetségi elnök, a Bundestag és a törvényhozás tartományokat képviselő kamarája, a Bundesrat elnöke, a német politika, gazdaság és kultúra számos vezető képviselője és sok külföldi vendég, köztük hivatalban lévő állam-, illetve kormányfők, Kohl kortársai közül pedig mások mellett Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök-pártfőtitkár és két volt amerikai elnök, George Bush és Bill Clinton.

A Bild információi szerint a strasbourgi gyászünnepség után a Strasbourgtól mintegy 120 kilométerre fekvő németországi

Speyer székesegyházában nyilvános halotti misét tartanak

a Rajna-vidékről származó katolikus politikus emlékére. Ezután szűk családi és baráti körben helyezik végső nyugalomra, ugyancsak Speyerben.

25 évig vezette a CDU-t

Helmut Kohlt péntek reggel, ludwigshafeni otthonában, 87 éves korában, hosszú betegség után érte a halál. Tizenhat éven keresztül - 1982-től 1998-ig - volt Németország kancellárja, a CDU-t pedig huszonöt évig - 1973-tól 1998-ig - vezette.

Helmut Kohl és Francois Mitterrand 1989-ben Párizsban Forrás: AFP/Michel Clement

Mindkettő rekord a második világháború utáni német történelemben, de a halála után megjelent méltatások szerint mégsem ez a legfőbb érdeme, hanem a német egység helyreállításában és az uniós integráció előmozdításában végzett munkája.