Már tudják, hogy kik voltak a londoni merénylők

London, London Bridge, terrortámadás, Borough Market FRISSKÉPEK
Police vehicles block the acccess to London Bridge in London on June 4, 2017, as police continue their investigations following the June 3 terror attack. Seven people were killed in a terror attack on Saturday by three assailants on London Bridge and in the bustling Borough Market nightlife district, the chief of London's police force said on Sunday. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
Vágólapra másolva!
Újabb házkutatások voltak London keleti részében a szombat éjjeli londoni merénylettel kapcsolatban. A rendőrök már tudják, hogy kik voltak a merénylők, de egyelőre nem árulják el.
Vágólapra másolva!

A rendőrök hétfőn beszéltek először arról, hogy tudják, ki volt a három merénylő,

de kilétüket akkor hozzák nyilvánosságra, ha ez "műveleti szempontból lehetségessé válik".

Cressida Dick, a Scotland Yard főparancsnoka hétfő reggel a BBC televíziónak nyilatkozva azt mondta, az újabb házkutatások során a rendőrségi egységek hatalmas mennyiségű vizsgálati anyagot gyűjtöttek össze, de részleteket erről sem árult el.

Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Azt is mondta, továbbra is tizenkét ember van őrizetben. Őket előző nap, a kelet-londoni Barking és Newham városrészekben elvégzett házkutatások közben fogták el.

A Scotland Yard vezetője szerint a merénylet helyszínére érkező fegyveres rendőri osztag az első riasztástól számított nyolc percen belül "semlegesítette a fenyegetést", és végzett a három támadóval.

Forrás: MTI/AP/PA/Dominic Lipinski

A terrortámadás helyi idő szerint 21 óra 58 perckor kezdődött, amikor egy bérelt furgon ráfordult a London Bridge északi hídfőjére, ott pedig a járókelők közé hajtott, majd nekivezették a Barrowboy and Banker pubnak.

A három támadó kiszállt az összeroncsolódott kocsiból, nagyjából 20-30 centiméter pengehosszúságú késeket vett elő, majd rárontott a közeli Borough Market kocsmáinak és éttermeinek vendégseregére.

A megtámadott emberek közül néhányan megpróbáltak védekezni, székekkel és üvegekkel dobálták meg a terroristákat, ennek ellenére többeket agyonszúrtak.

A három terroristát végül nyolc rendőr lőtte agyon, 50 golyóval.

Az akcióban véletlenül meglőttek egy civilt is, de állapota a rendőrség szerint nem súlyos.

Az elkövetőkön talált, robbanómellényekhez hasonló szerkezetekről a rendőrség már megállapította, hogy utánzatok voltak.

A BBC szerint 48 embert vittek öt különböző kórházba, közülük 21-nek életveszélyes az állapota. A rendőrség megnevezte az első áldozatot is:

a kanadai Chrissy Archibaldot a hídon gázolták el, vőlegénye karja közt halt meg.

Egy másik halálos áldozatról azt mondta a rendőrség, egy francia állampolgár. A sérültek között is van hét francia, egy további francia állampolgárt pedig még keresnek.

A London Bridge környékén azóta is több terület le van még zárva. Több hídra is új biztonsági korlátokat szereltek fel.

Cressida Dick szerint a március vége óta Nagy-Britanniában elkövetett három terrorcselekményt nem külföldről irányították,

a merényletek tervezése "jórészt hazai súlypontú" volt.

Azt is mondta, a londoni Westminster hídon március 22-én elkövetett gázolásos és késeléses merénylet óta az elhárító szolgálatok öt további merényletkísérletet hiúsítottak meg.