Egyre többen halnak meg drogtúladagolásban Európában

Inside the East Coast's Largest Heroin Market crime social Horizontal
A man injects a shot of heroin near a heroin encampmentin the Kensington neighborhood of Philadelphia, Pennsylvania, on April 14, 2017. In North Philadelphia, railroad gulch as it is known, is ground zero in Philadelphia's opioid epidemic. At the camp, and throughout the nearby area, a user can buy a bag of high-grade heroin at a low price and even pay to have another person inject them if for any reason they are unable to inject themselves. For several individuals, the addiction process was a slow one that started with a doctor's prescription for pain pills after an accident or surgery, and by the time the medication was finished, a dependency was born. After seeking black-market pills to feed their addiction, the simple economics of heroin won out: the price of a single pill could fetch anywhere between 2 and 10 bags of heroin, a savings that's hard to ignore when an insurance company is no longer underwriting the cost. / AFP PHOTO / DOMINICK REUTER
Vágólapra másolva!
Egymást követően már harmadik éve, hogy egyre emelkedik a drogtúladagolásban meghaltak száma Európában. Az esetek többsége a heroinhoz vagy annak metabolitjaihoz köthető.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió drogügynöksége (EMCDDA) értékelése szerint tavaly csaknem 8441 ember halt meg drogtúladagolásban. Megállapításuk szerint az Európai Uniós tagállamokon kívül még Norvégiában és Törökországban számottevő a túlzott drogfogyasztás általi halál. Összességében pedig Nagy-Britanniában és Németországban regisztrálták a legtöbb túladagolás miatti halált. A halálos esetek 81 százalékában opioidokat mutattak ki, és az áldozatok háromnegyede férfi volt.

A kemény drogok

A halálesetek túlnyomó részét a heroin számlájára lehet írni, ugyanis az elmúlt években jelentős tisztuláson esett át az anyag és az ára pedig erősen lecsökkent.

2015-ben 29 ezer ember használta az egyik legkeményebb, gyilkos drogot.

Forrás: AFP/Dominick Reuter

Bár a heroin és az opioidok használata ritkább, mint más szer alkalmazása, még mindig az egyik legnagyobb veszélyt jelentik, főleg hogy ezekhez köthetők az intravénás beadagolási módszerek. Az intravénás beadás pedig más veszélyeket is hordoz magában.

A tű használatával könnyen terjed a HIV fertőzés is.

Ugyan 2016-ban "mindössze" 1233 új HIV-fertőzést jelentettek Európában, ami két évtizede a legjobb adat, ez még mindig hatalmas közegészségügyi problémát jelent.

Új szerek

AZ EMCDDA kiemelte, hogy egyre több új szer kerül a piacra, melynek behozatala lassabb, mint korábban volt, de az interneten keresztül legalább 620 különböző anyag került el a fogyasztókhoz.

Az új szerek jelentős része Kínából érkezik.

Forrás: AFP

Magyarországon a korábbi évekhez hasonlóan a kannabisz a leggyakoribb kábítószer. A marihuánát leginkább a 18-34 évesek fogyasztják. A drogügynökség jelentése szerint a fű fogyasztása az elmúlt években csökkenőben van,

de az ecstasy, a kokain és az amfetaminok használata 2007-óta folyamatosan erősödik.