A szíriai hadsereg 48 órás tűzszünetet hirdetett Deraa városánál

Vágólapra másolva!
A szíriai hadsereg szombaton bejelentette, hogy 48 órára felfüggeszti hadműveleteit a dél-szíriai Deraa városában, hogy ezzel is támogassa a szíriai béketárgyalások folytatódását.
Vágólapra másolva!

A tűzszünet helyi idő szerint szombat délben - közép-európai idő szerint 11 órakor - lépett életbe - jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség.

Az intézkedés két szombati bejelentésre válaszul született: Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja közölte, hogy július 10-én tervezik megtartani a genfi szíriai béketárgyalások újabb, 7. fordulóját, Moszkva pedig reményét fejezte ki, hogy Asztanában, a kazah fővárosban július 4-5-én folytatódhatnak az ottani szíriai béketárgyalások.

A damaszkuszi rezsim szövetségesének számító Oroszország és Irán, valamint a felkelők oldalán álló Törökország közvetítésével zajló asztanai tárgyalások a fegyverszünetről és a szíriai biztonsági helyzetről szólnak, míg az ENSZ égisze alatt zajló genfi megbeszéléseken a politikai átmenet mikéntjét vitatják meg a felek.

Az Egyesült Államok üdvözölte a tűzszünet bejelentését, és felszólította a szíriai kormányt, hogy tartsa magát vállalásához.