A bevándorlók háromnegyedének öt év múlva sem lesz munkája Németországban

Migráns, Németország
Instrukciókat kaptak az együttéléshez
Vágólapra másolva!
A migránsok integrációjáért is felelős német miniszter szerint túl sok ideig tart, hogy a migránsok munkát találjanak, illetev nagyon kevesen képzik magukat. A német statisztikák szerint az országba érkező szíriaiaknak csak a 45 százaléka járta ki az iskola kötelező osztályait. 
Vágólapra másolva!

Aydan Özoguz, a befogadott migránsok integrációjáért is felelős miniszter szerint Németországnak szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy a befogadott menekültek háromnegyede talán még öt év múlva sem találna majd munkát – írja a Financial Times.

Politikai kockázat

A lap szerint a miniszter beismerése kellemetlen lesz Angela Markelnek, aki idén szeptemberben ismét megméretteti magát a negyedik ciklusára készülve. Németországban a politika és a gazdasági szektor döntőtöbbsége optimista volt azzal kapcsolatban, hogy a nagyszámú migránsokat a munkaerőpiac hamar integrálni tudja.

Merkelnek 2015-ben kellett szembesülnie azzal, hogy népszersége meredeken ívelt lefelé, amikor meghirdette a „nyitott határok politikáját", aminek következtében mintegy

1,3 millió bevándorló érkezett Németországban.

Ellenben a bevádorlásellenes Alternatív Németországnak (AFD) folyamatosan nőtt a népszerűsége. A pártnak jelenleg 16 tartományból 12-ben van parlamenti képviselete. A lap szerint az AFD-nek, bár az utóbbi időben esett a támogatottsága, de idén először lesz esélye bejutni a Budestagba is.

Menekült munkanélküliség

A német statisztikák szerint az országba érkező szíriaiaknak csak a 45 százaléka járta ki az iskola kötelező osztályait, illetve a 23 százalékának van felsőfokú végzettsége.

Jelenleg a befogadott menekülteknek, mintegy 17 százalékának van munkája, 484 ezer menekült pedig továbbra is munkát keres, amely 162 ezerrel több a tavalyi adathoz képest.

Közöttük 178 500-an vannak azok, akik munkanélküliként nem vesznek részt semmilyen képzésen vagy nyelvtanfolyamon.

Aydan Özoguz szerint a hatóságoknak gyorsítani kellene a menekültügyi eljárásokon, hogy ne évek teljenek el addigra, mire a migránsok munkát találnak, például az esetek 36 százalékában a hosszantartó eljárások nehezítik a munkába állásukat. Továbbá próbálják gyorsítani azokat a bürokratikus eljárásokat is, amiken keresztül a bevándorlók menekültstátuszt kaphatnak, például a vállalatok 45 százaléka azért sem tudja a migránsokat egyhamar alkalmazni, mert nincs tartózkodási státuszuk.

A Szövetségi Munkaügyi Hivatal statisztikái szerint csak 6500 menekült iratkozott be valamilyen munka képzési programba és mintegy 12000-en dolgoznak Németországban.