Nem ellenőrzik a személyazonosságot a dán határnál

Vágólapra másolva!
A személyazonosságot már nem ellenőrzik, ellenben szigorítanék az egyéb határvédelmi intézkedéseket a dán határon - - jelentette be a svéd kabinet.
Vágólapra másolva!

A biztonság fenntartása érdekében szükség van az ellenőrzésekre Svédország határain. A személyazonosság vizsgálatának megszüntetését a határellenőrzések állandó jellegű megerősítésével kell ellensúlyozni - olvasható a stockholmi kabinet közleményében.

Megfigyelő kamerák telepítenek és röntgennel vizsgálják majd át a járműveket a határon.

Több határőr és rendőr lesz a határon

A kabinet emellett úgy döntött, hogy megerősítik a rendőrség és vámhatóság erőit a szóban forgó svéd-dán határszakaszon - mondta Anders Ygeman svéd belügyminiszter és Anna Johansson infrastruktúráért felelős miniszter közös sajtótájékoztatóján.

80 százalékkal csökkent a menekültek száma

Svédországba 2016 eleje óta csak személyazonosításra alkalmas okmánnyal lehet belépni az országot Dániával összekötő Öresund-hídon, valamint a dán és német kikötőkből érkező kompokon.

Az érvényes okmányokkal nem rendelkezőket visszafordítják a hatóságok.

Ezek az ellenőrzések ma kevésbé indokoltak mára tekintettel arra, hogy fokozatosan elapadt a menekültáradat. A belügyminiszter szerint 80 százalékkal csökkent a Svédországba érkező illegális bevándorlók száma.

Arányosan Svédország fogadta be a legtöbb menekültet

A 9,8 milliós Svédország 2014-ben 81 ezer, 2015-ben pedig 163 ezer menekültet fogadott be, a lakosság nagyságához viszonyítva a legtöbbet Európában. Tavaly az országba érkező illegális bevándorlók száma 29 ezerre csökkent, és ugyanennyire számítanak az idei évben is.

A svéd hatóságoknak komoly nehézséget jelentett a migránsáradat kezelése, és társadalmi feszültségek is keletkeztek.