Újabb letartóztatások Törökországban - 1628 embert vettek őrizetbe

Vágólapra másolva!
A "Békét Törökországnak" fedőnevű művelet során az ország 81 tartományában stratégiai körzetekben és nyilvános helyszíneken tartottak razziákat, összesen 1628 embert vettek őrizetbe - tájékoztatott az Anadolu török hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A török rendőrség terrorizmus, kábítószer-kereskelem, szervezett bűnözés, és embercsempész elleni részlegeinek több mint 71 ezer tisztje vett részt a nagy lélegzetű akcióban, együttműködve a csendőrséggel és a parti őrséggel - adta hírül a hírügynökség.

Helikoptereket is bevetettek

Több mint 80 gépkocsit távolítottak el az utakról, 41 nem nyilvántartott lőfegyvert, 35 vadászpuskát és 38 vaktöltényes fegyvert foglaltak le a művelet során, amelyhez helikoptereket és nyomkereső kutyákat is igénybe vettek - olvasható a biztonsági szervek közleményében.

Az Anadolu hírügynökség, szerdán azt jelentette, hogy elfogatóparancsot adtak ki az országban 3224 ember ellen a 2016. júliusi puccskísérletért felelőssé tett, Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatához fűződő állítólagos kapcsolata miatt. Az aznap őrizetbe vett 1013 embert azzal gyanúsítják, hogy a gülenista mozgalomnak a rendőrségbe beépült tagjait irányították. A szerdai razziáról bővebben itt olvashatnak.

Angela Merkel bírált

Angela Merkel német kancellár csütörtökön a német szövetségi törvényhozás alsóházában kijelentette, hogy az ankarai kormány tevékenysége súlyosan megterheli Németország és Törökország, illetve az Európai Unió és Törökország kapcsolatát. Merkel kiemelte, hogy a sajtó és a vélemény szabadságának korlátozása nem egyeztethető össze a jogállamisággal, és elfogadhatatlan, hogy a török végrehajtó hatalom bírósági döntés nélkül bűnösnek bélyegez embereket.