Kurdokat támadtak a törökök Szíriában és Irakban

Vágólapra másolva!
Irakban és Szíriában is kurd célpontokat bombázott a török hadsereg.
Vágólapra másolva!

A török hadsereg támadást indított az észak-iraki Szindzsár-hegység területein, ahol a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) Törökország által terroristának tartott lázadói bujdosnak.

A török elnök és a katonaság kijelentette, hogy addig folytatják a hadműveleteket, amíg az utolsó "terroristával" nem végeznek.

A török hadsereg rendszeresen támadja a török fennhatóság ellen 1984 óta harcoló PKK állásait Irakban, és noha Szindzsárban még nem hajtott végre hadműveleteket, régóta mondta, hogy a török határtól körülbelül 115 kilométerre fekvő terület lassan a PKK-lázadók fellegvárává válik. Recep Tayyip Erdogan török elnök fogadkozott, hogy ezt meg fogja akadályozni.

Az Iszlám Állam 2014 nyarán üldözte el Szindzsárból a jazidikat, és a PKK-harcosok azért mentek oda, hogy az üldözött vallási kisebbség védelmére keljenek.

Sokáig csak a kurd pesmergák tudták megakadályozni, hogy a dzsihádisták még több iraki területet foglaljanak el.

A kurdok Észak-Irakban széles körű autonómiával rendelkeznek.

Egy iraki kurd tábornok szerint a támadás tévedés volt, mert ők nem ellenségei Törökországnak. Azt is elmondta, hogy legalább öt pesmerga is meghalt a támadásban.

Szíriában a törökök a Kurd Önvédelmi Erők (YPG) nevű, a szíriai rezsim ellen harcoló milícia Malikíja melletti hegyvidéki főhadiszállására mértek csapást, támadást intéztek egy médiaközpont, egy rádióállomás, egy távközlési központ és néhány katonai célpont ellen is. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja úgy tudja, hogy az YPG 18 embere halt meg.

Az amerikaiak által támogatott kurd milícia Szíriában is sokáig gyakorlatilag egyedül tartotta fel az Iszlám Állam dzsihádistáit. Törökország azonban ezt a szervezetet is terroristának tartja.