Embercsempészettel gyanúsítja a migránsmentő szervezeteket egy ügyész

Olaszország, migráns, menekült, Líbia
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Angelino Alfano olasz külügyminiszter maradéktalanul igazat adott szombaton Carmelo Zuccaro szicíliai ügyésznek, aki szerint bizonyítható, hogy a földközi-tengeri migránsmentésben részt vevő egyes nem kormányzati szervezetek együttműködnek az embercsempészekkel. Az olasz belügyminiszter és az igazságügyi miniszter azonban nem ért egyet.
Vágólapra másolva!

Angelino Alfano, aki decemberig olasz belügyminiszter volt, teljes mellszélességgel kiáll Carmelo Zuccaro mellett, akinek az olasz diplomácia vezetője szerint teljesen igaza van. Alfano azt mondta, a migránsok mentésében résztvevő nem kormányzati szervezetekről (NGO) ki kell deríteni, miből tudják ezt az igen költséges munkát fedezni. Pietro Grasso a szenátus elnöke, volt maffiaellenes államügyész szerint Carmelo Zuccarónak tudnia kellene, hogy vizsgálat idején az ügyészek jobb, ha hallgatnak.

Matteo Salvini, az ellenzéki Északi Liga vezetője szerint az olasz pénzügyőrségnek "szőnyegellenőrzéssel" kellene átvilágítania az NGO-kat. Azt mondta, hogy

a migráció ma már pont ugyanolyan üzlet mint a kábítószer-kereskedelem, csak nem drogot, hanem embereket szállítanak.

Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke szerint

a migránsokat segítő "jótevők" nem mások mint embercsempészek.

A politikus az embercsempészetet segítő NGO-hajók lefoglalását szorgalmazta. A jobbközép Liberális és Populáris Polgári Választás (Ala-Sc) javasolta, hogy az NGO-hajókon olasz rendőrök legyenek.

Zuccarónak, a szicíliai Catania ügyészének korábbi nyilatkozatai szerint bizonyos NGO-k mögött az észak-afrikai embercsempész-szervezetek pénze áll.

Azt mondta, tudomása van NGO-k és az embercsempészek közötti kapcsolatokról.

Azt is mondta, három szicíliai ügyészség is információgyűjtést indított a líbiai és a dél-olaszországi partok között tevékeny NGO-k tevékenységéről és finanszírozásáról, és egyelőre nincsen elegendő bizonyíték vizsgálat indításához.

- mondta.

Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Carmelo Zuccaróval szemben az olasz Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (Csm) vizsgálatot indított, május 3-án hallgatják meg. Május 9-én pedig az olasz parlament migrációs bizottsága hallgatja meg.

Korábban Andrea Orlando igazságügy-miniszter azt mondta, reméli, hogy a cataniai ügyészség tényekkel is alá fogja támasztani a vádjait. Felszólalt Marco Minniti belügyminiszter is, aki általánosításnak és elhamarkodott ítéletnek nevezte az ügyész szavait.

A két miniszter a római kormánykoalíciót vezető balközép Demokrata Párt (PD) politikusa, miközben Angelino Alfano a jobbközép Néppárti Alternatíva (AP) elnöke.

Luigi Di Maio, az olasz ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) képviselőházi frakcióvezetője is az ügyész mellett állt ki. Azt mondta, tisztázni kell "hány embert mentünk meg valóban, és hányat hajókáztatunk az olasz partok felé".