Vágólapra másolva!
A választásra jogosultak 69,42 százaléka adta le szavazatát vasárnap délután 5 óráig a francia elnökválasztás első fordulójában - közölte a párizsi belügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

Ez a részvételi arány - a délben közölt adathoz hasonlóan - továbbra is szinte megegyezik az öt évvel ezelőtti értékkel: alig egy százalékponttal marad el a 2012-ben a voksolás ugyanezen pontján mért 70,59 százalékos részvételi aránytól. 2007-ben 73,37 százalékon, 2002-ben pedig 58,45 százalékon állt a részvételi arány délután 5 órakor az elnökválasztás első fordulójában.

A terrorfenyegetettség miatt egyébként fokozott biztonsági intézkedések mellett tartják Franciaországban a kétfordulós elnökválasztás első fordulóját. Majdnem 47 millió választó szavazhaz, hogy

a 11 jelölt közül kiválassza azt a kettőt, akik két héttel később megmérkőzhetnek egymással.

A köztereken járőröző 7 ezer katona mellett több mint 50 ezer rendőr is biztosítja a 66 546 ezer választóhelyiséget, a fontosabb elnökjelöltek is kiemelt rendőri biztosítást kaptak. A hatóságok egyik célja, hogy a csütörtöki, párizsi terrortámadást követően ne alakuljanak ki sorok a választókörzetek előtt, amelyek potenciális célpontokként szolgálhatnának merényletekhez.

Marine Le Pen, a Nemzeti Front jelöltje Forrás: MTI/AP/Frank Augstein

A rendőrök ellen elkövetett csütörtöki merényletet követően készült utolsó felmérések szerint a korábbi erőviszonyok alapvetően nem változtak: a függetlenként induló Emmanuel Macront, a szocialista kormányzat volt gazdasági miniszterét.a választók 23-24,5 százaléka támogatja, míg a radikális Marine Le Pen a voksok 22-23 százalékára számíthat. Az utóbbi két hét közvélemény-kutatásai szerint azonban nem garantált egyikük helye sem a második fordulóban.

Emmanuel Macron Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

A botránya miatt a harmadik helyre csúszott, a szintén Európa-párti 63 éves Francois Fillon visszaszerzett valamennyit népszerűségéből, s jelenleg a voksok 19-21 százalékára számíthat. De nem lehet leírni a radikális baloldal jelöltjét, az európai szerződések felmondását és a NATO-ból történő kilépést ígérő Jean-Luc Mélenchont sem, akinek 18-19 százalékot prognosztizálnak a közvélemény-kutatók.

Az V. köztársaság történetében egyébként most először a hivatalban lévő elnök, a szocialista Francois Hollande nem jelölteti magát újra.

Az urnákat a kisebb szavazókörökben este 6, illetve 7 órakor zárják le, a nagyvárosokban este 8 óráig lehet szavazni. Az első becslések és részeredmények este 8 órától várhatók. Az exit-poll eredmények alapján hagyományosan a második fordulóba jutott két jelölt fotója pontban este 8 órakor megjelenik a televíziók képernyőjén. Ám a várható szoros eredmény miatt a közvélemény-kutatók ezt most nem garantálják este 8 órára, s az is lehet, hogy három fotó fog megjelenni, mielőtt fokozatosan megérkeznek a biztosnak tekinthető részeredmények.