Többször vetett be tömegpusztító fegyvert a szíriai rezsim

A residential site in Idlib gets hit by a missile Syria Idlib 2017 Russian rocket MISSILE ballistic missile REMAINS February launch launched BATTLESHIP ballistic Kafr Nabl Latakia port
IDLIB, SYRIA - FEBRUARY 15: Rescue teams members inspect the area after a ballistic missile hit a residential area leaving five civilians injured in opposition controlled Kafr Nabl district of Idlib, Syria on February 15, 2017. Missile is claimed to be launched by Russian battleships at Latakia port. Bilal Baioush / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A szíriai diktátor nem rest bevetni bármilyen tömegpusztító fegyvert a lázadó erők ellen. Tény, hogy köztük vannak szélsőséges terrorszervezetek is, például az Iszlám Állam, de a legtöbb civil áldozatot messze a szíriai kormányerők és szövetségeseik támadásai szedik.
Vágólapra másolva!

Az I am Syria nevű emberi jogi szervezet márciusi adatai szerint a háború hat éve alatt eddig összesen 470 ezer halottja van a harcoknak, közel fele,

206 ezer fő civil áldozat és közel 55 ezer gyerek.

A halálos áldozatok 92 százalékáért a kormányerők a felelősek. Maga a háború is azzal kezdődött, hogy 2011 márciusában a kormányerők a rezsim ellen tüntetők közé lőttek.

Vegyi fegyverek

Legutóbb Idlíb tartomány egy lázadók kezén lévő városa ellen vetettek be vegyi fegyvereket a kormányerők. Az ideggáz több mint 100, más források szerint 85 ember halálát okozta, köztük gyerekekét, csecsemőkét. Emiatt indított légi csapást az USA a homszi légibázis ellen, ahonnan a szíriai hadsereg a idlíbi támadást indította. Szaringázt vetettek be, ami nagyon erős idegméreg, még a második világháború előtt fejlesztették ki a németek, de nem vetették be.

Az idlíbi szaringáztámadásban nagyon sok gyerek halt meg Forrás: MTI/EPA/

Ez a vegyi fegyveres támadás volt a leghalálosabb a szíriai háború alatt, de

az ideggáz bevetése rendszeres volt

a harcokban az elmúlt években. 2013 márciusában például szintén szaringáz miatt haltak meg 26-an Hán al-Aszalban. Egy hónappal később Damaszkusz lázadók által ellenőrzött, civilek lakta területét érte szarintámadás, ezért szintén a rezsimet vádolták, mert csak a kormányerők rendelkeztek szaringázzal. Szeptemberben aztán az ENSZ Biztonsági Tanácsa elrendelte a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítését, amely 2014 júniusára elvileg befejeződött, de az ellenzék már akkor is jelezte, hogy a rezsimnek maradtak még ilyen eszközei.

Aszad katonái ezután főleg klórgázt használtak (például 2015 és 2016 augusztusában), amely nem annyira halálos, mint a szarin, és kereskedelmi forgalomban is hozzáférhető. Egy kormányellenes emberjogi megfigyelő szervezet (Violations Documentation Center) becslése szerint

eddig több mint 1100 ember halálát okozhatta gáztámadás.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az észak-szíriai harcokban az Iszlám Állam is bevet mustárgázt, amely szintén tömegpusztító vegyi fegyver, az első világháborúban vált igazán hírhedtté.

Kiéheztető ostromok

A modern fegyverek mellett az ostromlott városok lakosságának kiéheztetését is rendszeresen alkalmazzák a kormányerők. Tavaly a főváros, Aleppó több hónapig tartó visszafoglalása során akadályozták a kormányerők és a velük szövetséges orosz csapatok, hogy eljussanak a nemzetközi élelmiszersegélyek a városba, több százezer civilt éheztetve ezzel.

A civilek kiéheztetésének taktikáját a kormányerők és a lázadók is rendszeresen használják Forrás: AFP/Joseph Eid

A világsajtót azonban főleg azok a videók és képek járták be, amelyek a Damaszkusz közelében fekvő, 40 ezer fős Madajában készültek, ahol

csonttá soványodott gyerekek lézengtek az utcákon, és még a kutyákat is megették a helyiek.

Hasonló volt a helyzet Damaszkusz egyik elővárosának, Darajának az ostromakor – emlékeztet a New York Times összefoglalója.

Itt is meg kell jegyezni azonban, hogy más erők, köztük az Iszlám Állam ugyanúgy terrorizálja a civil lakosságot, mint a kormányerők. Sőt, gyakran a polgárokat élő pajzsként használják.

Tömeges kivégzések, kínzások

Szíriában

a felkelés kirobbanása óta 5–13 ezer embert gyilkoltak meg tömeges kivégzéseken

– állítja az Amnesty International. És akkor a börtönökben halálra kínoztatott áldozatokról még nem esett szó. A szíriai börtönökben rendszeresen véresre verik, éheztetik a rabokat, akiknek az alapvető egészségügyi ellátást és higiéniai körülményeket sem biztosítják. Ezek összessége a nemzetközi jogvédő szervezet szerint kimeríti az emberiesség elleni bűntett fogalmát.

Lebombázott kórházak

A szíriai kormányerők és az orosz csapatok elrettentésképpen szándékosan lőnek, bombáznak polgári célpontokat: kórházakat, mecseteket, iskolákat. Összesen

körülbelül 300 kórházat ért támadás Szíriában

az Orvosok az Emberi Jogokért (Physicians for Human Rights) nevű szervezet szerint. Az igazsághoz itt is hozzátartozik, hogy a lázadó erők egy része is támad elrettentésként polgári célpontokat, csak éppen az ő fegyvereik nem annyira hatékonyak.

Egy rakéta roncsa Idlíbben még februárban: ezzel is civil célpontra lőttek Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Bilal Baioush

Scud rakéták

A szegény országok

pszichológiai csapásmérőjének tartott rakétatípus

38 ezer ember halálát okozhatta a szíriai háborúban a Violations Documentation Center becslése szerint. Mivel ez az ósdi orosz (szovjet) rakétatípus híresen pontatlan, elsősorban a robbanások és a ledőlő házak miatt képes tömeges pusztítást végezni, illetve vegyi fegyverek célba juttatására is alkalmazható.

Az arab országokban gyakran olyan továbbfejlesztett változatokat használnak, amelyek hatótávját megnövelték, így alkalmas városok bombázására. Főleg a háború elején alkalmazták civil célpontok ellen.