Három hónappal tovább maradhat a női asztronauta

Vágólapra másolva!
Peggy Whitson a NASA legidősebb és legtapasztaltabb űrhajósa. Az elmúlt hónapokban megdöntötte a leghosszabb űrséta rekordját is.
Vágólapra másolva!

Az 57 éves asztronauta tavaly november óta él a Nemzetközi Űrállomáson, és egészen mostanáig úgy volt, júniusban visszatér a Földre. A NASA és az Orosz Űrállomás egyezsége alapján azonban három hónappal tovább tart számára az űrkaland - számolt be róla az ABC News.

Ez Peggy Whitson harmadik küldetése, ezúttal egészen hosszú időt, összesen 10 hónapot fog az űrben tölteni. A tudósok is aggódnak érte, folyamatosan figyelik, hogyan reagál a teste a súlytalanságban töltött közel egy évre.

Hónapokkal ezelőtt két férfi kollégájával érkezett az állomásra, a francia Thomas Pesquet-vel és az orosz Oleg Novickijjal. Visszafelé azonban nem együtt ülnek majd az űrhajóban.

Peggy Whitson minden kolléganőjét lekörözte a rekorddal, sőt a múlt héten megdöntötte a leghosszabb női űrséta rekordját is. Ha mindez nem lenne elég, hamarosan az űrállomás parancsnoki feladatait is átveszi, immár másodjára.

- mondta.

Szeptemberi visszatérése után csak két új űrhajós érkezik az állomásra. A biokémikus egyébként egy farmon folytatja életét, Iowaban.