Kolumbiai földcsuszamlás: már 254 halott, több száz eltűnt

kolumbiai földcsuszamlás
Handout picture released by the Colombian Presidential press office showing an aerial view of mudslides caused heavy rains, in Mocoa, Putumayo department, on April 1, 2017. Mudslides in southern Colombia -caused by the rise of the Mocoa River and three tributaries- have claimed at least 16 lives and injured some 65 people following recent torrential rains, the authorities said. / AFP PHOTO / PRESIDENCIA COLOMBIA / Cesar CARRION / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT AFP PHOTO / PRESIDENCIA COLOMBIA - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A legfrissebb adatok szerint már 254 halálos áldozata van a kolumbiai földcsuszamlásnak, és több száz embert keresnek.
Vágólapra másolva!

A szokatlanul sok eső miatt sár- és sziklatenger árasztotta el Mocoa városát az ország délnyugati részén. A vihar az éjszaka közepén csapott le Putumayo megye székhelyére. Rengetegen kényszerültek elhagyni otthonukat.

A hadsereg közleményében legalább négyszáz sérültet és kétszáz eltűnt embert említ.

Különösen sok az eltűnt gyerek, a kolumbiai Vöröskereszt folyamatosan azon dolgozik, hogy az egymástól elszakadt családtagok kapcsolatba tudjanak lépni egymással.

Légi felvétel Mocoáról Forrás: AFP/Cesar Carrion

A BBC beszámolója szerint körülbelül 1100 katona és rendőr vesz részt a kutatásban az eltűntek után. A légierő vizet és gyógyszereket szállít a katasztrófa által sújtott területre, és segít az emberek evakuálásában is. A városban 345 ezren élnek.

Kolumbia elnöke, Juan Manuel Santos szükségállapotot hirdetett a régióban, és a helyszínre utazott, hogy felügyelje a mentést. "Minden lehetőt megteszünk, hogy segítsünk" – mondta az elnök.

A hivatalos adatok szerint

egy este alatt a régió havi várható csapadékmennyiségének a harmada zúdult a területre,

ami heves áradásokat okozott. Az áradó folyók házakat sodortak el.

Katonák segítenek a lakosok evakuálásában Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Colombian Armed Forces 6Th Army

Jose Antonio Castro, Mocoa polgármestere azt mondta, hogy a víz és a sár teljesen elszigetelte a várost, az emberek elektromosság és ivóvíz nélkül maradtak. A polgármester háza is megsemmisült az áradásokban: a sár egészen a háztetőig ért.

Az elmúlt időszakban különösen gyakoriak voltak a földcsuszamlások a régióban, a szomszédos Peruban pedig az év eleje óta már kilencvenen meghaltak hasonló katasztrófákban.

Kolumbia történetének legsúlyosabb földcsuszamlása 1985-ben volt, akkor több mint 20 ezren haltak meg.