Emmanuel Macron és Marine Le Pen fej-fej mellett

vita elnökjelöltek Franciaország Benoit Hamon
Párizs, 2017. április 20. Benoit Hamon volt oktatási miniszter, a Francia Szocialista Párt elnökjelöltje nyilatkozik a France2 közszolgálati televízió stúdiójában Párizsban 2017. április 20-án. Az elnökválasztás első fordulóját április 23-án rendezik. (MTI/EPApool/Martin Bureau)
Vágólapra másolva!
Emmanuel Macron független, centrista jelölt és Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje jutott a francia elnökválasztás második fordulójába, vagyis közülük kerül majd ki Franciaország új államfője. Az első fordulóban minimális volt a különbség a két jelölt között. A hamadik és negyedik helyezett máris Macron támogatására biztatta híveit. Le Pen a francia hazafiak támogatását kérte a második fordulóra.
Vágólapra másolva!

A szavazatok 90 százalékának összeszámlálása után Emmanuel Macron független, centrista jelölt vezetett, a voksok 23,5 százalékával. A második helyen álló Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje 22,07 százalékot kapott - derült ki a választási iroda hivatalos adataiból.

A korábban közölt részeredmények még Marine Le Pen vezetését mutatták, de az addig összeszámolt voksokba még nem tartoznak bele a legnagyobb francia városokban leadott szavazatok.

Marine Le Pen támogatottsága inkább a kisebb városokban nagyobb.

Macron minden franciát képviselne

– fogalmazott a 38 éves, volt gazdasági miniszter Macron, és kijelentette, hogy a társadalom egyesítésére törekszik a (májusi) parlamenti választásokig.

Azt mondta,

a francia hazafiak elnöke akar lenni a nacionalisták fenyegetésével szemben.

Macron hívei előtt Párizsban tartott beszédében nemzeti egységet sürgetett.

Közölte, hogy a lehető legszélesebb körű támogatást akarja megszerezni a május 7-i második fordulóra, és azt ígérte, már hétfőn elkezd dolgozni azon, hogy többséget tudjon szerezni a törvényhozásban.

Macron - aki egy éve indította el választási mozgalmát - méltatta kampánya támogatóit is, akik hozzájárultak ahhoz, hogy "megváltozzon az ország irányvonala".

Gratuláltak Macronnak

Gratulált a francia elnökválasztás első fordulójában vasárnap elért eredményéhez Emmanuel Macronnak Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

A német kormány is üdvözölte, hogy az Európa-barát Macron továbbjut a második fordulóba és támogatásáról biztosította a politikust.

Angela Merkel német kancellár, akinek szavait külpolitikai szóvivője idézte, azt mondta: Macron eredménye jó jel Európa jövője számára. "Most szükségszerű, hogy az Európa-barát erők együtt munkálkodjanak és diadalmaskodjanak".

Hammon és Fillon Macron mögé áll

Miután az egybehangzó becslések szerint Macron és Le Pen jut be a második fordulóba, Benoit Hammon szocialista elnökjelölt azt mondta támogatóinak, hogy pártja

„történelmi csapást” szenvedett szavazóbázisától, és felszólította a választókat, támogassák Macront, és utasítsák el Le Pent „a lehető legerősebb módon”.

Párizs, 2017. április 23. Benoit Hamon, a Francia Szocialista Párt jelöltje elismeri vereségét a francia elnökválasztás első fordulója után Párizsban Forrás: MTI/EPA/Julien De Rosa

A hagyományos francia politikai színtér másik oldalán Jean-Pierre Raffarin volt konzervatív miniszterelnök, a jobbközép Köztársaságiak tagja, mely párt jelöltje, Francois Fillon a második fordulóból kiesett, kijelentette:

Francois Fillon elismerte vereségét, és

felszólította híveit, hogy a független jelöltet, Emmanuel Macront támogassák majd a második fordulóban Marine Le Pennel szemben.

Fillon röviddel az exit poll eredmények közzététele után bejelentette: ő maga is Macronra fog szavazni május 7-én.

Francois Fillon volt francia miniszterelnök, az ellenzéki jobboldali Köztársaságiak párt elnökjelöltje is elismerte vereségét Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

Közölte, hogy ezt nem könnyű szívvel teszi majd, de "nincs más választás, mint a szélsőjobb ellen szavazni".

Hozzátette, hogy

"a szélsőségesség csak szerencsétlenséget és megosztottságot hozhat".

Le Pen a francia hazafiak támogatását kéri a második fordulóra

Minden francia hazafi támogatását kérte vasárnap este a franciaországi elnökválasztás első fordulója után Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke.

Le Pen szerint

a választás a "féktelen globalizációról" szól, és Franciaország túlélése a tét.

Marine Le Pen, a Nemzeti Front jelöltje ünnepel Forrás: MTI/AP/Frank Augstein

A Nemzeti Front elnökjelöltje hangsúlyozta: itt az ideje, hogy megszabadítsák a francia népet az arrogáns hatalmi elittől, és pártja "nagyszerű alternatívát" nyújt a választóknak.

Szerinte nem hozna változást a leköszönő Francois Hollande államfő "örököse", utalva ezzel a függetlenként indult Emmanuel Macronra, aki az eredmények első becslései szerint a legtöbb szavazatot kaphatta az első fordulóban.

Fiatalok tüntettek Le Pen ellen Párizsban

Fiatal francia tüntetők, akiket felbőszített, hogy Marine Le Pen radikális jobboldali elnökjelölt az előrejelzések szerint bejutott az elnökválasztás második fordulójába, vasárnap este Párizsban rendőrökkel dulakodtak, akik könnygázzal próbálták feloszlatni őket.

A fiatalok, köztük anarchista és antifasiszta csoportok a francia főváros keleti részén található Bastille téren gyűltek össze, miután megjelentek az első becslések az első forduló eredményeiről.

A mintegy 300 tüntető a tér rondóján gyűlt össze, néhányan közülük álarcot és fekete öltözetet viseltek. Palackokkal és petárdákkal dobálták a rendfenntartókat, pár benzines palack is repült a rendőrök felé, akik könnygázzal válaszoltak, és három tüntetőt előállítottak. Rohamrendőrök vették körül a teret, megakadályozva, hogy újabb csoportok jussanak be az emblematikus kelet-párizsi térre.

Forrás: MTI/AP/Kamil Zihnioglu

A tüntetést egy magát antifasisztának nevező csoport kezdeményezte, amely a "barikádok éjszakáját" hirdette meg. Az egyik szervező hangosbemondón mindenkit arra hívott fel, hogy jöjjön tüntetni "Marine és Macron ellen".

"Kijöttünk tüntetni ez ellen a jelmezbál ellen, amelyet ez a mai választás jelent" - mondta az AFP-nek az egyik tüntető, neve elhallgatását kérve.

Az exitpolok Macron győzelmét mutatják

A Harris és az Elabe közvélemény-kutatók szerint is a függetlenként induló, Európa-barát Emmanuel Macron vezet a vasárnapi franciaországi elnökválasztás első fordulójában.

A Harris 24 százalékot, az Elabe pedig 23,7 százalékot jósol a 39 éves volt gazdasági miniszter Macronnak.

Mindkét közvélemény-kutató szerint a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke, Marine Le Pen áll a második helyen a voksok 22 százalékával.

Az Ifop szoros eredményt mutat, mely szerint szintén a független, illetve a radikális jelölt jutott tovább a májusi második fordulóba, de valamennyire feljebb mérte a harmadik helyezettet, a konzervatív Francois Fillont.