Kirúgásokkal válaszolt a paraguayi elnök a tüntetésekre

demonstration politics Horizontal
Takarítók dolgoznak a kongresszus épületénél
Vágólapra másolva!
A paraguayi elnök menesztette szombaton a belügyminisztert és az országos rendőrfőnököt, miután egy alkotmánymódosítás miatt zavargások robbantak ki a parlamentnél, amelyekben meghalt egy ember, sokan megsérültek, és tűz ütött ki a törvényhozás épületében.
Vágólapra másolva!

Az elnöki hivatal szűkszavú közleményében tájékoztatott a leváltásokról, és tudatta, hogy Horacio Cartes államfő a pénteki események miatt menesztette mindkettőjüket.

Pénteken tüntetők megostromolták és felgyújtották a paraguayi parlament épületét, miután a szenátus olyan alkotmánymódosítást szavazott meg, amely lehetővé tenné Cartesnek és elődjeinek, hogy újra indulhassanak az elnökválasztáson. Már a szenátusi szavazás előtt tüntetők vonultak a kongresszus épülete elé, tiltakozva az alkotmánymódosítás ellen, és összecsaptak a rohamrendőrökkel, akik vízágyúkat és gumilövedékeket vetettek be ellenük. A tiltakozók betörték a parlament ablakait, gumiabroncsokat égettek, és lebontották az épületet körülvevő kerítés egyes részeit, kormányzati épületeket és boltokat rongáltak meg.

Takarítók dolgoznak a kongresszus épületénél Forrás: AFP/Norberto Duarte

Embert ölt a gumilövedék

Lángokban állt a kongresszusi palota alsó szintje, de a tűzoltóknak sikerült eloltaniuk a tüzet, miután a tüntetők péntek késő éjszaka távoztak a helyszínről. Egy 25 éves fiatalember életét gumilövedék oltotta ki. A helyi média szerint a rendbontásokban több politikus és újságíró is megsérült, köztük van a kongresszus elnöke és néhány ellenzéki képviselő. Tadeo Rojas leváltott belügyminiszter szerint rendőrök is megsérültek. A fővárosban és több vidéki településen szombat hajnalban is folytatódtak a zavargások. Hírügynökségi jelentések szerint a rendőrség mintegy kétszáz embert vett őrizetbe.

Az újraválaszthatóság a kérdés

Az 1992-ben, három évvel a brutális diktatúra leverése után elfogadott és azóta hatályos alkotmány nem teszi lehetővé a hivatalban lévő elnök újraválasztását. Ezen változtatna a szenátus által most elfogadott alkotmánymódosítás, ha megszavazza az alsóház is - ahol ugyancsak erős támogatottságot élvez az indítvány -, majd népszavazáson is jóváhagyják. Az alkotmánymódosítás ellenzői szerint az alaptörvény módosítása gyöngíteni fogja a demokratikus intézményrendszert. Egyes ellenzéki szenátorok törvénytelennek tartják a pénteki szavazást.