Kémkedés miatt ítéltek el Kínában egy amerikai üzletasszonyt

Vágólapra másolva!
Az amerikai üzletasszony 2015-ben utazott Kínába üzleti céllal. Majd Makaó városánál elfogták és kémkedéssel vádolták. A tárgyaláson a nő beismerte a vádakat és elfogadta az ítéletet. Jelenleg arra vár, hogy kiadják őt az Egyesült Államoknak. 
Vágólapra másolva!

Az amerikai üzletasszony 2015-ben egy houstoni kereskedelmi küldöttség tagjaként ment Kínába és amikor Makaó területére akart belépni, elfogták. A kínai nemzetbiztonság veszélyeztetésével vádolták, kémkedés gyanújába keveredett.

Sandy Phan-Gillis tárgyalását a délnyugat-kínai Nanning városban tartották, ahol

elismerte bűnösségét és ítéletét is elfogadta, minden fellebbezés nélkül.

A nő ügyvédje feltételezte, hogy hamarosan kiadják az Egyesült Államoknak a nőt, de a pontos dátumot még nem tudták. Addig is egy rendőrségi fogdában tartják őrizetben.

A kínai ügyészek nem ismertették az üzletasszony elleni pontos vádakat. És amíg nem hozzák nyilvánosságra a hatóságok az ügy részleteit, addig ő sem kíván részletekbe bocsátkozni, mivel feltehetően államtitkokat fedhetne fel vele.

Az ügyvéd elmondta, hogy a vádlott állandó kapcsolatot tart az amerikaiakkal. Egyelőre sem a bíróság sem a nő nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban.

A kínai hatóságok szemében államtitoknak minősül a kormányzati irányelv is, illetve akár egy magas rangú vezető születésnapja. Tehát

bármilyen információ beletartozhat az államtitok fogalmába és bizonyos információkat visszamenőleg is államtitokká nyilváníthatnak.