A szíriai lázadók egy napig tudták tartani Damaszkusz egy részét

menekült-sorozat szétlőtt damaszkusz
A picture taken on September 7, 2015 shows a general view of damaged buildings in the rebel-held area of Douma, east of the capital Damascus as a sandstorm blows over the city. AFP PHOTO / SAMEER AL-DOUMY
Vágólapra másolva!
A szíriai lázadók hosszú idő után először, vasárnap sikeresen elfoglaltak néhány damaszkuszi területet, de ezeket a kormányerők hétfőn visszafoglalták.
Vágólapra másolva!

Hétfőn reggel komoly ellentámadást indított Damaszkuszban a szíriai hadsereg a lázadók ellen, és ezzel

visszafoglalta a vasárnapi harcokban elveszített területeket.

A hírt a hadsereg egyik parancsnoka jelentette be, és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) erősítette meg.

A szíriai főváros északkeleti részén - Dzsobár és al-Kabún negyedekben - továbbra is tartanak a harcok a kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező OSDH szerint.

A hadsereg közlése szerint vasárnap a korábban an-Núszra Frontként ismert Dzsabhat Fatah es-Sám nevű fegyveres csoport és a vele szövetséges milíciák indítottak offenzívát

három öngyilkos merénylettel Dzsobár negyedben - ezzel több épületet is elfoglaltak a kormányerőktől.

Damaszkusz egyik szétlőtt része Forrás: AFP/Sameer Al-Doumy

A szíriai állami televízió hétfőn már arról számolt be, hogy

a hadsereg visszaszerezte az ellenőrzést

a lázadók által elfoglalt területek felett. A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők - orosz és iráni támogatással - az utóbbi másfél évben számos jelentős katonai sikert arattak, és visszaszorították a lázadók erőit Damaszkusz környékén is. A vasárnapi előretörés volt hosszú ideje a lázadók első komolyabb - igaz, csak átmeneti - sikere a fővárosban.

A lázadók még mindig ellenőrzésük alatt tartanak egy jelentős méretű, sűrűn lakott enklávét a Damaszkusztól keletre fekvő Kelet-Gútában, illetve néhány negyedet a főváros déli, keleti és északkeleti részében.