Vádat emeltek Francois Fillon ellen

election Horizontal French presidential election candidate for the right-wing Les Republicains (LR) party Francois Fillon delivers a speech during a meeting on February 9, 2017 at Chasseneuil-du-Poitou, near Poitiers, western France.  / AFP PHOTO / GUILLA
Francois Fillon
Vágólapra másolva!
Közpénzzel való visszaélés miatt emeltek vádat Francois Fillon ellen másfél hónappal a francia elnökválasztás előtt.
Vágólapra másolva!

A konzervatív politikus ellen közpénz elsikkasztása, hivatali bizalommal való visszaélés, csalás, befolyással való üzérkedés és vagyonbevallás elmulasztása a gyanú.

Francois Fillon a konzervatív előválasztáson legyőzte Nicolas Sarkozyt, és nemrég még az elnökválasztás favoritja volt, mióta azonban kibukott korrupciós ügye, egyre kisebb az esélye Forrás: AFP/Guillaume Souvant

Már korábban is ismert volt, hogy több százezer eurót fizetett ki családtagjainak: feleségét és két gyerekét közpénzen alkalmazta asszisztenseként a parlamentben, amiért már nyilvánosan bocsánatot is kért. Akkor hibának nevezte, de azt állította, legálisan és átláthatóan foglalkoztatta hozzátartozóit, vagyis jogilag nem követett el bűnt. A gyanú szerint azonban a kifizetések mögött nem volt valós munkavégzés.

Pénteken zárul a jelölés folyamata a francia elnökválasztásra,

valószínűtlen, hogy addig bármi érdemleges történik a vizsgálat során. Fillon először azt mondta, csak akkor lép vissza, ha vádat emelnek ellene, később - amikor már látszott, hogy ez elkerülhetetlen - viszont azt, hogy akkor sem.

A közvéleménykutatások alapján az első fordulóban a radikális Marine Le Pen vezet, Francois Fillon csak a harmadik helyen áll, így valószínűleg be sem jut a második fordulóba, ahol Le Pen ellenfele a volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron lehet.