Marad a második legmagasabb terrorkészültségi szint Nagy-Britanniában

Theresa May
British Prime Minister Theresa May speaks outside 10 Downing Street in central London on March 22, 2017, following the terror incident at the Houses of Parliament earlier today. Three people were killed in a "terrorist" attack in the heart of London Wednesday when a man mowed down pedestrians on a bridge, then stabbed a police officer outside parliament before being shot dead. / AFP PHOTO / POOL / RICHARD POHLE
Vágólapra másolva!
Nem változik Nagy-Britanniában a terrorkészültségi szint - jelentette be szerda este Theresa May brit miniszterelnök. A londoni polgármester at mondta, hogy több rendőr lesz a város utcáin, és  New Yorkban is megerősítették a brit érdekeltségek körül a biztonsági intézkedéseket.
Vágólapra másolva!

May a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testületének (COBRA) ülése után tett rövid nyilatkozatot Downing Street-i hivatala előtt a London belvárosában szerda délután elkövetett terrortámadásról.

Marad a második fokozat

A brit miniszterelnök szerda esti bejelentése értelmében

Nagy-Britanniában továbbra is a második legmagasabb készültségi fokozat van érvényben,

amely a hivatalos meghatározás szerint súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen.

Ezt a készültségi fokozatot a brit kormány 2014 augusztusában léptette életbe azzal az indokkal, hogy az Iszlám Állam tevékenysége közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára.

Theresa May: Nem változik Nagy-Britanniában a terrorkészültségi szint Forrás: AFP/Richard Pohle

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben

ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van,

a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.

Több rendőr az utcákon

Theresa May kijelentette: a merénylet helyszínének kiválasztása nem tekinthető véletlennek. A terrorista London szívében sújtott le, ahol a legkülönfélébb nemzetiségű, vallású és kulturális hátterű emberek ünneplik a szabadság, a demokrácia és a szólásszabadság jelentette értékeket.

Ezért vált e negyed azok támadásának célpontjául, akik ezeket az értékeket elvetik, de kudarcra van ítélve minden olyan kísérlet, amelynek célja ezeknek az értékeknek a megsemmisítése erőszak és terrorizmus révén - fogalmazott szerda esti nyilatkozatában a brit kormányfő.

Nem sokkal korábban Sadiq Khan, London polgármestere kijelentette: szerda estétől

megemelték a London utcáin járőröző fegyveres és fegyvertelen rendőri egységek létszámát.

Khan hozzátette: szeretné megnyugtatni a londoniakat és a brit fővárosba látogatókat, hogy London továbbra is a világ egyik legbiztonságosabb városa.

New Yorkban is jobban figyelnek

Manhattanben a brit konzulátus és az Egyesült Királyság ENSZ-missziója körül megerősítették a biztonsági intézkedéseket, és láthatóan megnövelték a bombakereső kutyák és a fegyveres terrorelhárítók számát - jelentette be James Waters, a New York-i rendőrség terrorelhárító részlegének vezetője.

James O'Neill rendőrkapitány ugyanakkor közölte, hogy

Megerősítették a fegyveres rendőri jelenlétet a New York-i városháza és a központi pályaudvar környékén is.

New Yorkban eddig mindig megerősítették a biztonsági intézkedéseket, amikor az Egyesült Államokban, vagy Európában terrortámadásokat követtek el. Így volt ez két éve a kaliforniai San Bernardinóban elkövetett merénylet után csakúgy, mint például a párizsi vagy a brüsszeli merényleteket követően.

Trump segítséget ajánlott

Trump elnök néhány órával a merénylet után telefonon beszélt May-jel, és részvétét fejezte ki.

A telefonbeszélgetésben az amerikai elnök ismételten elítélte a terrorizmust és

kormánya maradéktalan és mindenre kiterjedő segítségét ajánlotta fel.

Állást foglalt Rex Tillerson külügyminiszter is, aki az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi koalíció tanácskozásának házigazdája volt szerdán. Az amerikai diplomácia vezetője leszögezte: "elítéljük e szörnyűséges erőszakos cselekedeteket, függetlenül attól, hogy zavart elméjű egyének, vagy terroristák követték-e el, hiszen az áldozatok szempontjából ennek nincs jelentősége".

Az amerikai külügyminisztérium már röviddel a támadások híre után jelezte, hogy

szorosan figyelemmel kíséri a londoni fejleményeket.

Mark Toner szóvivő arra intette a Londonban tartózkodó amerikaiakat, hogy kerüljék el a Westminster környékét.