Saját gyártású fegyvereket teszteltek az ukránok

Vágólapra másolva!
Két, páncélozott harckocsikra szerelhető fegyvermodult teszteltek Ukrajnában. Pontosságot, hatékonyságot és gyorsaságot teszteltek. A döntést a közeljövőben hozza meg a védelmi minisztérium, csak utána rendelnek a fegyvergyártótól. 
Vágólapra másolva!

A kísérleti fegyverzeteket ukrajnai tesztjéről az UNIAN hírügynökség számolt be hétfőn. Két, páncélozott harci járművekre szerelhető, fegyverzeteket tartalmazó modul teljesítményét vetették össze.

A nyugat-ukrajnai Zsitomir megye egyik lőterén végezték el a két modul - a Skval ('Széllökés') és a Sztyilet ('Tőr') - összehasonlító tesztjét pontosság, gyorsaság és hatékonyság szempontjából. Mindkettőt magas szinten

korszerűsített harci járműveken használták.

A teszt célja az volt, hogy kiderítsék, melyik modult érdemes alkalmazni, és melyikből rendeljen az ukrán hadsereg. A védelmi minisztérium hozza meg a végső döntést a modulokról, és így arról is, melyikből rendeljenek az Ukroboronprom állami hadiipari vállalattól.

A Skval típus modul egy 30 milliméteres kaliberű ZTM-1 lövegből, automata gránátvetőből, golyószóróból és öt kilométeres hatótávolságú páncéltörő rakétavetőből áll. A Sztyilet egyébként ugyanazekből a fegyverekből áll, azzal a különbséggel, hogy ZTM-2-es löveget tartalmaz.

Közben az Ötös ukrán hírtelevízió arról számolt be, hogy a kelet-ukrajnai fronton szolgált önkéntesek új, a jelenleginél négyszer nagyobb hatótávolságú löveget fejlesztettek ki távirányítású önjáró tarackokhoz. A fegyveres erőknél jelenleg használt hasonló fegyverek hatótávolsága 900 méter, míg

az új löveggel a tarack akár négy kilométerről is célba talál.

A híradás szerint az ukrán fegyveres erőknek a fronton harcoló egyik alakulata hamarosan kap az új, tökéletesített lövegekből. Ukrajna az állami költségvetésről szóló törvény alapján idén védelmi kiadásokra - beleértve a fegyverzet fejlesztését és a katonák ellátásnak javítását - a hazai össztermék (GDP) 5,2 százalékát készül költeni.