Politikai menedéket adott az USA egy szingapúri bloggernek

Vágólapra másolva!
Politikai menedékjogot kapott az Egyesült Államokban egy fiatal szingapúri ellenzéki blogger, akit azért ítéltek el többször is hazájában, mert csúfot űzött a vallásból és Szingapúr hatóságaiból.
Vágólapra másolva!

Samuel Cole bíró a 18 éves Amos Yee ügyében helyi idő szerint pénteken Chicagóban hozott döntését azzal indokolta, hogy a fiatalembert politikai nézetei miatt üldözték hazájában, vagyis politikai menekültnek minősül. A bíró ezenkívül megalapozottnak találta Amos Yee azzal kapcsolatos félelmét, hogy a jövőben is üldözni fogják a szingapúri hatóságok.

A döntés ellen még fellebbezhet az amerikai belbiztonsági minisztérium, amely

kezdetben ellenezte, hogy a menedékjog megadását,

mert szerinte jogos volt a szingapúri kormány ellene indított eljárása. Amos Yee közvetlenül azután hagyta el Szingapúrt, hogy letöltötte hathetes börtönbüntetését, amelyet tavaly szeptemberben szabtak ki rá. Az ottani bíróság szerint az volt a bűne, hogy a közösségi médiában

a kereszténységet és az iszlámot sértő videók közzétételével vallási gyűlöletre uszított.

2015-ben hasonló okok miatt, valamint a modern Szingapúr megalapítójának számító Lee Kuan Yew volt kormányfő kigúnyolásáért ítélték négy hét szabadságvesztésre. Amos Yee azóta őrizetben van, hogy tavaly decemberben megérkezett a chicagói O'Hare nemzetközi repülőtérre, és politikai menedékjogot kért.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő csoport - amely korábban már elítélte a szingapúri blogger megbüntetését - üdvözölte az amerikai döntést, és bírálta a szingapúri hatóságokat, amiért nyomást gyakorolnak a kormányzó párttal vitába szálló másként gondolkodókra.