Letartóztatták a dél-koreai elnököt

PAK GUN HJE
Szöul, 2016. november 29. A korrupciós botrányba keveredett Pak Gun Hje dél-koreai elnök sajtótájékoztatót tart Szöulban 2016. november 29-én. Pak Gun Hje kilátásba helyezte lemondását, amennyiben a parlament kidolgoz egy tervet a hatalom biztonságos átruházására. (MTI/EPA pool/Dzson Hon Kjun)
Vágólapra másolva!
Letartóztatták a korrupciós botrányba keveredett Pak Gunhje dél-koreai elnököt helyi idő szerint péntek reggel. Akár tíz év börtönt is kaphat, ha bebizonyosodik, hogy kenőpénzt fogadott el nagyvállalatok vezetőitől.
Vágólapra másolva!

Helyi idő szerint péntek reggel letartóztatták Pak Gunhje dél-koreai elnököt. A szöuli központi kerületi bíróság előzőleg jóváhagyta a letartóztatási parancsot.

Vesztegetéssel, hatalommal való visszaéléssel és államtitoksértéssel gyanúsítják a 65 éves politikust.

Pak legfeljebb 20 napig maradhat börtönben a hivatalos vádemelésig.

A korrupciós botrányba keveredett Pak Gunhje dél-koreai elnök sajtótájékoztatót tart Szöulban 2016. november 29-én Forrás: MTI/EPA/POOL/Dzson Hon Kjun

Pak Dél-Korea első olyan demokratikusan választott elnöke,

akit a parlament elmozdított hivatalából.

Tíz évnél is hosszabb börtönbüntetéssel sújthatják, ha bebizonyosodik, hogy kenőpénzeket fogadott el nagyvállalatok vezetőitől.

A bíróság azután döntött, hogy az előző nap

több órán keresztül kihallgatták a menesztett elnököt.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a korrupciós botrány kirobbanása óta dél-koreaiak százezrei tüntettek Szöulban a korrupciós botrányba keveredett Pak Gunhje elnök lemondását követelve.

A tüntetések alatt többen is meghaltak.

Nem csak Pak távozását követelő megmozdulások voltak, a volt miniszter mellett szimpátiatüntetéseket is tartottak.

Szimpátiatüntetés a dél-koreai elnök házánál Forrás: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Pak állítólag kulcsfontosságú államügyekbe avatkozott bele, nagyvállalatokat bírt rá pénzadományok folyósítására, és saját hasznára is visszaélt befolyásával.

A Pakkal több mint negyvenéves barátságot ápoló Csve Szunsilt novemberben hatalommal való visszaélés és csalási kísérlet miatt tartóztatták le.