Orbán Viktor: Másodrendűeknek minősülnek Közép-Európa állampolgárai

Orbán Viktor; SOBOTKA, Bohuslav; FICO, Robert; SZYDLO, Beata; Varsó, V4-konferencia, Orbán Viktor
Varsó, 2017. március 2. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Bohuslav Sobotka cseh, Orbán Viktor magyar, Beata Szydlo lengyel és Robert Fico szlovák miniszterelnök (b-j) a visegrádi csoport (V4) miniszterelnökeinek találkozóján tartott sajtótájékoztatón Varsóban 2017. március 2-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerint az élelmiszerek minősége ügyében kettős mérce érvényesül az Európai Unió piacán. A magyar miniszterelnök a visegrádi országok (V4) kormányfőivel egyeztetett csütörtökön Varsóban, majd a sajtótájékoztatón elmondta: ebből a szempontból másodrendűeknek minősülnek Közép-Európa állampolgárai.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor elmondta, hogy az élelmiszer-biztonság ügyét már korábban szóvá tették, de azt az Európai Bizottság nem kezelte. A V4 viszont kezdeményező szerepet akar játszani abban, hogy olyan szabályozást alakíthassanak ki, amely

megakadályozza a kettős mércét ezen a területen.

A visegrádi országok kormányfői találkozójukon nyilatkozatot fogadtak el Varsóban az EU jövőjéről, Magyarország teljes egészében és lelkesen támogatja a dokumentumot – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A lengyel, a szlovák és a cseh miniszterelnökkel folytatott egyeztetés után Orbán Viktor kiemelte: épp ideje volt, hogy a visegrádi csoport elfogadjon egy ilyen dokumentumot. Úgy vélte,

egy új világrend kialakulásának korszakában élünk,

amikor mindenkinek az a dolga, hogy meghatározza a maga helyét. Európának is így kell tennie, és ehhez kíván hozzájárulni az a dokumentum, amelyet most elfogadtak – mondta a miniszterelnök.

Bohuslav Sobotka cseh, Orbán Viktor magyar, Beata Szydlo lengyel és Robert Fico szlovák miniszterelnök (b-j) a visegrádi csoport (V4) miniszterelnökeinek találkozóján tartott sajtótájékoztatón Varsóban Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Egyértelmű csalás

A kettős élelmiszer-minőség gyakorlata egyértelmű csalás, és ha az Európai Unió nem tesz a helyzet megváltoztatásáért, Szlovákia az európai polgári kezdeményezés eszközéhez folyamodik az ügyben – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök.

Az egység megőrzése

Az Európai Unió egységének megőrzését kulcsfontosságúnak nevezi a visegrádi országcsoport kormányfőinek közös nyilatkozata – közölte Beata Szydlo lengyel kormányfő. A határozatot a március végi római EU-csúcsértekezleten terjesztik elő.

Minden együttműködési modellnek feltételeznie kell az egységes piac, a schengeni övezet integritását – ismertette a dokumentumot a lengyel kormányfő. "Nem egyezünk bele az EU-n belüli megosztásokba, mivel ez egyenes utat jelent a szétváláshoz" – mondta.

A kormányfők egyetértettek abban, hogy szembe kell szegülni a munkaerőpiacon, különösen a közlekedési alkalmazottakkal szemben érvényesített protekcionizmussal – hangsúlyozta.