A Földközi-tengeren 146 migráns halt meg

Olaszország, migráns, menekült, Líbia
Migrants and refugees are rescued during an operation at sea with the Aquarius, a former North Atlantic fisheries protection ship now used by humanitarians SOS Mediterranee and Medecins Sans Frontieres (Doctors without Borders), on May 24, 2016 in the Mediterranean sea in front of the Libyan coast. / AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
Vágólapra másolva!
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint mintegy 146 bevándorló fulladt a tengerbe hétfőn. Miután a migránsok hajója elhagyta Líbia partjait, felborult a Földközi-tengeren.  
Vágólapra másolva!

Továbbra is óriási migrációs nyomás nehezedik Európára. Most vélhetően

146 bevándorló fulladt vízbe.

Ezt egy gambiai túlélőre hivatkozva közölte az ENSZ Menekültügyi Bizottsága.

A férfit az Európai Unió Sophia nevű spanyol hadihajó mentette ki, és szállította az olaszországi Lampedusa szigetére.

A hajó vasárnap vagy hétfőn indult el a nyugat-líbiai Szabrata városából, fedélzetén öt gyermekkel és számos várandós nővel.

Az utasok többsége Nigériából, Maliból és Gambiából származott.

Az indulás után pár órával a hajóba elkezdett bezúdulni a víz a túlélő beszámolója szerint. A férfinak egy üzemanyagkannába kapaszkodva sikerült életben maradnia.

Líbiai migránsokat mentenek a Földközi-tengeren 2016-ban Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A Nemzetközi Migrációs Szervezet információi szerint a férfit mintegy véletlenül vette észre a spanyol hadihajó.

A genfi székhelyű kormányközi szervezet becslései szerint a mostani esettel együtt legalább 590 bevándorló halt meg vagy tűnt el a líbiai partok mentén az év eleje óta.

Az olasz hatóságok jelentése szerint

idén több mint 23 000 migráns érkezését regisztrálták partjaiknál.

Ciprusra is érkeztek migránsok

Embercsempészek 91 migránst, köztük 42 fiatalkorút vittek Törökországból Ciprusra. A közel-keleti országokból származó embereket szerdán találta meg a helyi rendőrség a sziget északnyugati csücskében fekvő Pomos települése melletti parton.

Az illegális bevándorlók a hatóságoknak elmondták, hogy fejenként 1000 eurót (310 ezer forint) fizettek az útért az embercsempészeknek, akiknek a tájékoztatás szerint nyomuk veszett.

A migránsokat a ciprusi fővárostól, Nicosiától nyugatra fekvő egyik menekülttáborba szállítják – jelentette a RIK állami rádió.