Hat terrortámadás a párizsi Orly repülőtéren

terror támadás 1978. május 20. franciaország orly Palesztin izraeli turisták repülőtér Párizs 3 turistát megöltek.
Police forces rush to the gunmen in the Orly airport hall, 20 May 1978, in Orly near Paris, after heavy firing broke out in the boarding area for an El Al flight. Three Palestinian PFLP terrorists opened fire, 20 May 1978, on passengers waiting to board an Israeli plane, at El Al terminal at Orly airport in Paris, en route to Ben Gurion International Airport. The three terrorists and a member of the French security forces was killed,and two seriously injured, as well as tourists. / AFP PHOTO / MARCEL BINH
Vágólapra másolva!
Háromszor palesztin terroristák, egyszer örmények és egyszer anarchista kommunisták támadtak.
Vágólapra másolva!

A második legnagyobb francia repülőtéren, a párizsi Orlyn hat terrortámadás volt az elmúlt évtizedekben. Az első 1975-ben volt, a legutóbbi, a hatodik pedig ma.

1. 1975. január 13. A Fekete Szeptember nevű palesztin terrorcsoport megtámadta az El-Al izraeli légitársaság gépét. A terroristák elmenekültek, 3 utas megsérült.

2. 1975. január 19. Hat nappal az előző akció után palesztin terroristák megint megtámadtak egy izraeli repülőgépet. 20-an sérültek meg, túszt is szedtek. A francia kormány tárgyalni kezdett a terroristákkal, a túszokat elengedték, a francia állam viszont tétlenül nézte, hogy a terroristák szabadon elhagyják Franciaországot.

1975. január 19. Palesztin terroristák megtámadtak egy izraeli repülőgépet Forrás: AFP

3. 1978. május 20. Palesztin terroristák izraeli turistákra támadtak a repülőtéren, éppen megérkeztek Párizsba. 3 turistát megöltek. Tűzharcba keveredtek a repülőtéri rendőrséggel, mindhárom terroristát agyonlőtték, de az akcióban két rendőr is meghalt.

Az akcióban két rendőr is meghalt Forrás: AFP/Marcel Binh

4. 1980. június 11. Az Action Directe nevű anarchista, kommunista terrorszervezet robbantott a repülőtéren. 12-en megsérültek. Miután egy évvel később Mitterrand-t elnökké választották, az új szocialista elnök amnesztiát adott a csoport többségének. Ők pedig megígérték, hogy abbahagyják a terrortámadásokat. Egy részük így is tett, másik részük (az úgynevezett párizsi csoport) elkezdett a német szélsőbaloldali terrorszervezetekkel együttműködni, harmadik csoportjuk pedig (a lyoniak) antiszemita akciókat hajtott végre.

Tizenketten megsérültek Forrás: AFP/Dominique Faget

5. 1983. július 15. Örmények megtámadtak egy török repülőgépet, 8-an meghaltak, 54-en megsérültek.

Örmények megtámadtak egy török repülőgépet Forrás: AFP/Dominique Faget