Kevesebben indultak útnak, de többen vesztek oda tavaly

Líbia hajókatasztófa
Rescued migrants talk to a member of the Malta Order after a fishing boat carrying migrants capsized off the Libyan coast, is brought ashore along with 23 others retreived by the Italian Coast Guard vessel Bruno Gregoretti at Boiler Wharf, Senglea in Malta on April 20, 2015. More than 700 people are feared dead following the capsize off Libya of a fishing boat that had been crammed with migrants trying to reach Europe. AFP PHOTO / MATTHEW MIRABELLI --- MALTA OUT
Vágólapra másolva!
Jelentősen emelkedett tavaly azoknak az embereknek a száma, akik menekülés közben életüket vesztették, elsősorban amiatt, hogy az embercsempészek egyre veszélyesebb körülmények között próbálják a hazájukból menekülőket a Földközi-tengeren keresztül Európába juttatni - derült ki az ENSZ pénteken közzétett statisztikájából.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint 2016-ban

7763 bevándorló halt meg világszerte, ami 27 százalékos emelkedés

az előző évhez képest.

A halálesetek kétharmada a Földközi-tengeren történt. Itt a halálos áldozatok számának növekedése 35 százalékos volt 2015-höz képest, annak ellenére, hogy szervezettebbek voltak a mentési erőfeszítések és összességében kevesebben is vágtak neki az életveszélyes utazásnak.

Különösen kockázatos módszerek

Az embercsempészek azonban több alkalommal különösen kockázatos módszerekhez folyamodtak annak érdekében, hogy növeljék a bevételüket. Például egy időben indítottak útnak több hajót is, amivel megnehezítették a mentési munkálatokat, illetve a téli időszakban a viharos tengeren is útjára bocsátották a migránsokat szállító csónakokat. Ezeket az

azért is vállalhatták olyan sokan, mert Líbiában annyira megromlott a helyzetük, hogy az emberek mindenképpen ki akartak jutni onnan - mutatott rá Frank Laczko, az IOM elemzőközpontjának igazgatója.

Nekik szerencséjük volt, kimentették őket Forrás: AFP/Matthew Mirabelli

Az IOM felhívta a figyelmet arra, hogy a számok emelkedésének hátterében részben állhat az is, hogy hatékonyabbá vált a bevándorlási folyamatok nyomon követése és a halálesetek regisztrálása.

A jelentésben szereplő számokat a szervezet minimumértéknek tekinti, hiszen számos csónak nyomtalanul veszhetett a tengerbe.

2016-ban 360 ezer körülire csökkent azoknak az illegális bevándorlóknak a száma, akik a Földközi-tengeren át próbáltak eljutni Európába. A visszaesés nagyrészt az Európai Unió és Törökország közötti megállapodás következménye volt.

Az IOM beszámolója szerint

emelkedett azoknak a migránsoknak a száma is, akik még Észak-Afrikában, Nyugat-Afrikában vagy a Közel-Keleten haltak meg, még mielőtt útnak indulhattak volna

Európa felé.

A szervezet egy másik jelentésében arról adott hírt, hogy 2016-ban 400 migráns vesztette életét Mexikóban az amerikai határ közelében. Az előző évben ez a szám 348 volt. A szervezet rámutatott, hogy az éghajlat miatt a holttestek nagyon hamar bomlásnak indulnak azon a vidéken, ami jelentősen megnehezíti a halottak azonosítását: tavaly a 400 közül ez csak 143 esetben sikerült.