Trump: A migráció nem jog, hanem kiváltság

TRUMP, Donald; MERKEL, Angela
Washington, 2017. március 17. Donald Trump amerikai elnök (j) és Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Házban 2017. március 17-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok és Németország közös érdekeit hangsúlyozta Angela Merkel német kancellárral tartott közös sajtóértekezletén pénteken a washingtoni Fehér Házban Donald Trump amerikai elnök. Donald Trump és Angela Merkel először találkozott egymással.
Vágólapra másolva!

Trump a sajtóértekezlet elején megerősítette, hogy az új amerikai kormányzat változatlanul támogatja a NATO-t, de megismételte:

szükségesnek tartja valamennyi NATO-tagállam növekvő mértékű anyagi hozzájárulását az észak-atlanti szervezethez.

Az amerikai elnök elismerően szólt Angela Merkel, illetve Németország szerepvállalásáról a NATO-ban. Ugyancsak méltatta Berlin közreműködését az afganisztáni nemzetközi misszióban.

Donald Trump amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Házban Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

Donald Trump köszönetet mondott a német kancellárnak az ukrajnai válság békés rendezése érdekében tett erőfeszítésekért, és ezzel kapcsolatban megemlítette a francia elnök, Francois Hollande szerepét is.

Az elnök hangsúlyozta a terrorizmus elleni küzdelem fontosságát, és ismételten hitet tett a határok ellenőrzése mellett.

- mondta az elnök.

Donald Trump amerikai elnök a német kancellárral közösen tartott pénteki washingtoni sajtótájékoztatóján azt is mondta: nem híve a bezárkózó politikának, de korrekt kereskedelmi és gazdasági megállapodásokat szorgalmaz.

Donald Trump egy német újságírónő kérdésére válaszolva beszélt erről. Az amerikai elnök azt mondta: hamisak azok az információk, amelyek arról szólnak, hogy ő az elzárkózás híve lenne. Azt is mondta, hogy Németországgal például "fantasztikusan jó" kereskedelmi kapcsolatokra számít.

Merkel a katonai kiadások növelését ígérte Trumpnak

Németország katonai kiadásainak további növelésére tett ígéretet Angela Merkel.

A német kancellár hangsúlyozta, hogy országa tartja magát ahhoz a 2014-es NATO-csúcson megfogalmazott közös célkitűzéshez, amely szerint 2024-ig a tagállamok a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékát fordítják védelmi célokra.

Továbbra is ebbe az irányba haladunk - fogalmazott a kancellár.

A sajtóértekezleten Angela Merkel állást foglalt a két ország közötti tisztességes kereskedelem mellett. A kancellár olyan kereskedelmi kapcsolatokat szorgalmazott, amelyek - mint fogalmazott - mindkét ország számára kölcsönösen előnyösek.

Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Németország és az Egyesült Államok állást foglal az ukrajnai békefolyamat mellett, és együttműködik a minszki megállapodásban foglaltak megvalósítása érdekében - jelentette ki Angela Merkel.

A kancellár örömét fejezte ki amiatt, hogy az amerikai elnök is hitet tett a minszki folyamat mellett.
Merkel hangsúlyozta, hogy

szükség van a biztonságos és szuverén Ukrajnára, de utalt az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok javítására is,

ha - mint fogalmazott - sikerül megoldani az ukrajnai problémákat. A minszki megállapodás ehhez jó alapot teremt, de sajnos még nem sikerült kellő mértékben előrelépnünk - jelentette ki a kancellár.
Angela Merkel mindazonáltal nem említette, hogy látna lehetőséget az Oroszországgal szemben - Ukrajnával kapcsolatban - bevezetett szankciók megszüntetésére.