Két évre eltiltották a katalán elnököt

Katalónia Catalonia függetlenség Spanyolország
TO GO WITH AFP STORY BY PATRICK RAHIR - Catalonia's regional government president Artur Mas gestures during an AFP interview on September 22, 2015 at the Palau de La Generalitat in Barcelona. Mas says the region will not need a referendum to break away from Spain if pro-separatist candidates win a majority of votes in Sunday's regional election. AFP PHOTO/ LLUIS GENE
Vágólapra másolva!
Artur Mas volt katalán elnök 2010 és 2016 között irányította Katalóniát. 2014-ben arról tartottak népszavazást, hogy elszakadjanak-e Spanyolországtól. A bíróság két évre felfüggesztette, ez idő alatt nem tölthet be közhivatalt. A volt elnök fellebbez.
Vágólapra másolva!

Megszületett a döntés Artur Mas és egykori kormányának két tagja ügyében. A volt katalán elnököt

két évre eltiltották közhivatal betöltésétől.

Mas 2010 és 2016 között irányította Katalóniát, és azért kellett bíróság elé állnia, mert a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztő határozata ellenére, 2014. november 9-én népszavazást tartottak Katalóniában.

A volt elnök fellebbez az ítélet ellen. Forrás: AFP/Lluis Gene

Az ügyészség eredetileg azt indítványozta a bíróságnak, hogy a volt elnököt 10 évre, a két volt tanácsost 9 évre tiltsák el közhivatal viselésétől.

Artur Mas az ítélet ismertetését követően tartott barcelonai sajtótájékoztatóján közölte, hogy

nem ért egyet a bíróság döntésével, emiatt fellebbezni fog.

A politikus kijelentette, hogy kész elmenni a "végsőkig", ami ebben az esetben a spanyol legfelsőbb bíróságot és az alkotmánybíróságot jelenti.

Ha a volt elnök itt sikertelenül jár, akkor

az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul.

A volt katalán elnök egykori helyettesét, Joana Ortegat egy év kilenc hónapra, Irene Rigau voltregionális oktatásügyi minisztert egy év hat hónapra tiltotta el köztisztség viselésétől a bíróság. A hivatali visszaélés vádja alól mindhármukat felmentette a bíróság.

Miről szólt a népszavazás?

Az alternatív népszavazás célja az volt, hogy megtudják, mennyien támogatják az autonóm közösség elszakadását Spanyolországtól.

Artur Mas 2014-ben azzal hirdette meg a népszavazást, hogy

a katalán népnek joga van saját sorsáról dönteni.

A spanyol kormány viszont azzal érvelt, hogy az sérti a spanyol nép szuverenitását, a katalán függetlenségről csak országos referendumot lehet tartani, amit viszont a katalán vezetés utasított el.

Artur Mas választási kampányrendezvényen beszél Forrás: AFP/Lluis Gene

A 7,5 milliós lakosú Katalóniában az 5,4 millió választásra jogosult közül több mint 2,3 millióan vettek részt az alkotmánybíróság által felfüggesztett referendumon 2014 őszén.

A függetlenséget és az elszakadást közülük mintegy 1,8 millióan (80 százalék) támogatták.

Carles Puigdemont, Katalónia jelenlegi elnöke most ismét népszavazást tervez a kérdésről, amelyet idén ősszel rendeznének, akár a spanyol állam jóváhagyása nélkül is.

A spanyol kormány továbbra is elutasítja a referendum jogszerűségét.