Mentegeti a fiát a párizsi terrorista apja

francia támadás Orly reptér repülőtér katona fegyver Párizs Franciaország
PARIS, FRANCE - MARCH 18 : French anti-terrorist force RAID operate at Orly Airport, near Paris, France on March 18, 2017 following the shooting of a man by French security forces. Security forces at Paris' Orly airport shot dead a man who took a weapon from a soldier, the interior ministry said. Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Ziyed Ben Belgacem tunéziai származású francia állampolgár volt, ő az, aki a párizsi Orly repülőtéren szombat reggel rátámadt egy járőrszolgálatot végző katonanőre, végül két másik katona lelőtte. Belgacem a repülőtéri támadás előtt közúti ellenőrzést végző rendőrökre lőtt rá egy sörétes puskával, megsebesítve egyiküket. A francia hatóságok terrorcselekmény ügyében nyomoznak, az apja a drogra és az alkoholra fogja a fia tetteit. Azért vagyok itt, hogy Allahért meghaljak – ezek voltak a férfi utolsó szavai.
Vágólapra másolva!

Az Europe 1 kereskedelmi rádiónak adott interjúban a férfi apja a fia környezetét és a kábítószert hibáztatta azért, ami történt. "A fiam soha nem volt terrorista. Soha nem imádkozott, ám rendszeresen ivott. Lám, hova jutunk az alkohol és a cannabis hatása alatt" – mondta az apa, aki azt mondta, ledöbbent attól, ami történt. Azt mondja, a fia az első támadás után, amikor fejen lőtt egy rendőrt, felhívta, és bocsánatot kért tőle.

Az ámokfutás végén Allahot emlegette

A férfi, miután a közúti ellenőrzésen rálőtt a rendőrökre, ismét használta a sörétes puskáját:

egy bárban fogta rá a fegyvert a vendégekre, el is sütötte,

de nem talált el senkit. Autóját később egy dél-párizsi kerületben hagyta, és egy másikat vitt el, amelynek tulajdonosát, egy nőt, pisztolyával kényszerített az autó átadására. A gépkocsit az Orly repülőtér mellett később megtalálták.

– ezek voltak a 39 éves elkövető utolsó szavai, akit visszaeső bűnözőként kilencszer ítéltek el több rablásért és kábítószeres bűntettekért. A börtönben 2011–2012-ben iszlamista radikálisokkal került kapcsolatba, a 2015. novemberi párizsi merényletek után kihirdetett rendkívüli állapot keretében nála is tartottak házkutatást, de akkor nem találtak radikalizálódásra utaló jeleket.

Nagy volt a készültség a repülőtéren Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

Terrorcselekmény miatt nyomoznak

A nyomozók a férfinak a Párizshoz közeli Garges-les-Gonesse nevű településen található lakásában végzett házkutatás során és a mobiltelefonjában is keresik a merényletkísérlet indítékaira utaló jeleket.

Az ügyészség terrorcselekménnyel kapcsolatos emberölési kísérlet ügyében indított nyomozást.


Az elkövető apja, a testvére és az unokatestvére azonnal önként jelentkezett a rendőrségen, ahol őrizetbe vették őket, a két utóbbi kihallgatása vasárnap is folytatódott, de az apa őrizetbe vételét szombat este megszüntették.

Helyreállt a rend a reptéren

Vasárnapra helyreállt a légi közlekedés a repülőtér mindkét terminálján, amelyeket a merényletkísérletet követően teljesen kiürítettek, és a légi közlekedést is felfüggesztették néhány órára. Vasárnap délután az előző nap törölt tengerentúli járatokat is elindítják – közölte a párizsi repülőtéri igazgatóság.