Hatalmas gyémántot talált egy pap

BRICS, Dél-Afrika, nyers gyémántot tart a kezében egy dél-afrikai bányász
Vágólapra másolva!
Egy keresztény pap 709 karátos gyémántot talált a Sierra Leone-i Koto területén. Ez a világon valaha előkerült 13. legnagyobb gyémánt. Az afrikai ország központi bankjában őrzik, az elnök külön megköszönte a megtalálónak, hogy nem adta el külföldre.
Vágólapra másolva!

1972 óta nem találtak Sierra Leonéban akkora gyémántot, mint a napokban egy keresztény pap, aki szabadúszóként kutatott a gazdag lelőhelyeket rejtő országban értékes kövek után – számolt be róla a BBC.

Sierra Leone gyémántlelő helyein sok magánzó kutat kisipari eszközökkel gyémánt után Forrás: AFP/Alexander Joe

A nyersgyémántot eljuttatták az ország elnökének, aki a fővárosban, Freetownban a központi bankban helyezte el. Ernest Bai Koroma elnök megköszönte Koto helyi vezetőjének, hogy a hatalmas érték nem került külföldre. Sierra Leone gazdag gyémántlelőhely, és a polgárháborúban a szemben álló felek rabszolgamunkában dolgoztatták a bányászokat, mert gyémánttal fizettek a külföldi fegyverekért. Később a csempészet vált meghatározóvá.

A pap által talált nyersgyémánt 709 karátos, de az értéke nehezen megállapítható

egyelőre, mert a minőségétől és nem a méretétől függ. Tavaly májusban egy gyémántbányászattal foglalkozó cég árverésre bocsátott egy 813 karátos gyémántot, amelyért 63 millió dollárt (majdnem 18 milliárd forint) adtak.

Az Emmanuel Momoh atya által talált gyémánt

a világ 13. legnagyobbja

a BBC-nek nyilatkozó szakértő szerint.

A világ öt legnagyobb gyémántja:

  • Cullinan, 3107 karát, Dél-Afrika (1905)
  • Lesedi La Rona, 1111 karát, Botswana (2015)
  • Excelsior, 995 karát, Dél-Afrika (1893)
  • Star of Sierra Leone, 969 karát, Sierra Leone (1972)
  • Incomparable, 890 karát, Kongó (1984)