Az Iszlám Állam egy osztrák kórházban toborzott

Németország, razzia
Hamburg, 2016. november 15. Német rendőrök az at-Takva mecset előtt az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet feltételezett támogatói ellen szervezett razzián Hamburgban 2016. november 15-én. Ezen a napon a hatóságok több német tartományban is rajtaütéseket hajtottak végre iszlám szélsőségesek ellen. (MTI/EPA/Christian Charisius)
Vágólapra másolva!
Szélsőségesek kórház imahelyiségében, chatszobákban és az utcákon terjesztették az Iszlám Állam propagandáját. A csoport  tagjai rendszeresen találkoztak, és arra készültek, hogy leszámolnak a hitetlenekkel.
Vágólapra másolva!

Egy alsó-ausztriai kórház imahelyiségében a kezeltek gyakorolhatják vallásukat. A vád szerint a tartományi főváros, Sankt Pölten egyetemi kórházában az Iszlám Állam megpróbált rávenni másokat arra, hogy Szíriában harcoljanak.

A Kurier szerint hat embert gyanúsítanak, közülük öt vizsgálati fogságban van. A lap arról írt, hogy a tartományi alkotmányvédelmi hivatal az év elején figyelt fel egy szélsőséges 19 éves fiúra, aki korábban egy turisztikai irodában volt gyakornok.

A fiú két csecsen és egy macedón származású társával az Ansar nevű iszlamista csoporttal az utcán szélsőséges propagandát folytatott és a járókelőket között próbált téríteni.

A gyanúsítottak interneten az Iszlám Államról készített fotókat osztottak meg, és a nők lemészárlásáról chateltek másokkal. A vád szerint egy 19 éves fiú egy hitetlennek nevezett embert akart lefejezni.

A rendőrség szerint a férfi még március elején meg akart támadni egy Sankt Pölten-i fegyverkereskedést, és erre próbálta rábeszélni a társait is. A Kurier szerint a fegyverekkel még a hitetlennek nevezett szüleit is megölte volna.

Már Ausztriában is terjesztik az Iszlám Állam propagandáját Forrás: AFP/-

A nyomozásból az is kiderült, hogy a csoport minden hétfőn, kedden és szerdán este a kórház imahelységében találkozott. A házkutatásnál több mobiltelefont, számítógépet, dokumentumot és szalafista tanokról szóló könyvet foglaltak le.

A védőügyvédek szerint az egyik gyanúsított csupán rossz emberekkel barátkozott, és vallásosként talán próbált embereket meggyőzni az iszlámról, de állításuk szerint ezt biztos nem az Iszlám Állam szellemiségében tette.

A tartományi alkotmányvédelmi hivatal pénteken sajnálatosnak nevezte, hogy nyilvánosságot láttak információk az ügyről, mert szerintük ez veszélyeztetheti a nyomozást.