A Pentagon hadbíróság elé állítja a meztelen képek terjesztőit

női tengerészgyalogos
PARRIS ISLAND, SC - FEBRUARY 25: Female Marine recruits stand in formation during boot camp February 25, 2013 at MCRD Parris Island, South Carolina. All female enlisted Marines and male Marines who were living east of the Mississippi River when they were recruited attend boot camp at Parris Island. About six percent of enlisted Marines are female. Scott Olson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Számos meztelen és kompromittáló fénykép került ki az amerikai tengerészgyalogság nőtagjairól, aminek következtében több zaklató és becsmérlő üzeneteket is kaptak a fényképek szereplői. A képek terjesztőinek a hadbíróság előtt kell felelniük, eddig tíz sértett tett hivatalosan panaszt.
Vágólapra másolva!

A Pentagon bejelentette, hogy kivizsgálják a meztelen fotók miatt kitört botrányt, miután kiderült, hogy több tengerészgyalogosról jelentek meg kompromittáló felvételek az interneten – írja az Independent.

Az amerikai védelmi miniszter, James Mattis elítélte azokat, akik részt vettek a képek megosztásában, és azt mondta, hogy minden szükséges intézkedést meg fognak tenni az ügy tisztázásáért. Mattis szerint az emberiesség és méltóság tiszteletben tartásának a felrúgása teljesen ellentétes a szervezetük bajtársiasságával.

Ahogy mi is korábban már megírtuk, januárban kerültek ki az első képek, amelyeken a
tengerészgyalogság egykori és jelenlegi női tagjai voltak láthatóak, továbbá a katonák nevét és szervezeti egységét is feltüntették.

A közösségi médiában egy nagyobb fórum jelent meg, ahol a hadsereg női tagjairól különböző közösségi oldalakról leszedett fotókat posztoltak.

A képeken szereplő nőkről később meztelen képek is előkerültek. A kommentelők között általános volt a nemi erőszakról szóló megjegyzések és a rasszista hozzászólások is.

Zaklatták a tengerészgyalogság női tagjait Forrás: AFP/2013 Getty Images/Scott Olson

A botrány kirobbanása előtt a fórum elérte a

30 000 fős tagságot, azonban a nyomozást követően ez szám erősen megcsappant.

A Haditengerészeti Bűnügyi Nyomozó Hivatal (NCIS) nyomozása alatt tíz női tengerészgyalogos tett hivatalos panaszt a képek miatt.

– mondta Robert B. Neller, a tengerészgyalogság parancsnoka.

A szenátus fegyveres szolgálatok bizottsága a jövő héten tart meghallgatást az ügyben. A katonai büntetőjog kifejezetten tiltja a szexuális jellegű fotók terjesztését másokról, ha annak szereplője nem egyezett bele. Az ehhez hasonló bűntett elkövetőinek a hadbíróság előtt kell elszámolniuk a tettükről.