A Facebook segítségét kéri a pakisztáni kormány az istenkáromlók ellen

Malala Yousafzai, pakisztáni diáklány, aktivista képével tüntetnek Karacsiban
Vágólapra másolva!
A Facebook állítólag kész együttműködni a pakisztáni kormánnyal, hogy kiszűrjék az blaszfém bejegyzések tulajdonosait. Az istenkáromlás az egyik legnagyobb bűnnek számít a muzulmán országban.
Vágólapra másolva!

Navaz Sarif, a pakisztáni miniszterelnök azt mondta, hogy széles körben kell fellépni az istenkáromló megnyilvánulásokkal szembe. Ezt a nyilatkozatot a kormányzó párt hivatalos twitter-oldalán is közzétették, és nyomatékosították, hogy az istenkáromlás megbocsájthatatlan bűncselekmény – idézi a BBC.

Pakisztánban olyannyira nagy bűnnek számít a blaszfémia vádja, hogy akár halálbüntetéssel is sújtható az, akit ezzel megvádolnak. Pontosan emiatt a kritikusok azt mondják, hogy

a kisebbségek elleni visszaélésre is gyakran felhasználják az istenkáromlás vádját.

A pakisztáni belügyminiszter már az FBI-t és az Facebookot is megkereste az istenkáromlás elleni hadjárat miatt.

A belügyminiszter szerint a Facebooknak és a hasonló szolgáltatóknak meg kell osztaniuk velük az istenkáromlók adatait.

A miniszter szerint a Facebook már belegyezett, hogy egy csapatot küldjön Pakisztánba, de ezt az oldal még nem erősítette meg nyilvánosan.

A kritikusok szerint az istenkáromlás vádja erős fegyver a hatalom kezében Forrás: AFP/Rizwan Tabassum

A Facebook az AP hírügynökség azt nyilatkozta, hogy megvizsgálják a pakisztáni kormány kérését, azonban szem előtt kell tartaniuk a magánszféra védelmét és a felhasználók jogait.

Pakisztán gyakran blokkolta a pornográf oldalak, illetve az iszlámellenes tartalmak hozzáférését is. 2010-ben egy pakisztáni bírósági ítélet után blokkolták a Facebookot, mert azon leközöltek több Mohamed-karikatúrát.