A migrációs nyomás fokozódására számít a szlovák rendőrség

Vágólapra másolva!
Csémi László rendőr ezredes, a szlovák idegen- és határrendészet igazgatója azt mondta, a tavaly tapasztalt enyhe mértékű csökkenés után az idén az illegális migráció fokozódására számítanak.
Vágólapra másolva!

Az országos rendőr-főkapitányságon tartott sajtótájékoztatón az illegális migráció, illetve az embercsempészet és a kapcsolódó bűnelkövetés aktuális adatait és a szlovák rendőrség idei évre vonatkozó várakozásait ismertették.

Az országba belépő illegális migránsok száma a korábbi évekhez képest rendkívül jelentős emelkedést mutatott.

Számuk 2015-ben az előző évekhez képest megduplázódott, a rendőrség több mint két és fél ezer ilyen esetet jegyzett fel.

- mondta Csémi László a migrációs nyomás tavaly tapasztalt mérséklődése kapcsán. Azt mondta, magyar déli határzár nélkül a szlovák rendőrségnek is sokkal nehezebb dolga lett volna.

Szerinte az illegális migráció hosszú távú növekedési trendje nem állt meg, helyzetelemzéseik alapján az idén ismét a migrációs nyomás növekedésére számítanak. Azt mondta, az eddig legnagyobb problémát jelentő balkáni útvonalon továbbra is 74 ezer migráns várakozik. Szerinte egyre többen próbálnak átjutni a rendes határátkelőkön, hamis okmányokkal.