Ukrajna szerint Oroszország visszaél a vétójogával az ENSZ BT-ben

Vágólapra másolva!
Az ENSZ Biztonsága Tanácsa (BT) sürgős reformra szorul, hogy Oroszország állandó tagként ne élhessen vissza vétójogával - jelentette ki Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a testület ülésén, amelyen a rendezetlen európai konfliktusokról vitáztak. Moszkva szerint Kijevnek a BT megreformálása előtt otthon kellene rendet teremtenie.
Vágólapra másolva!

A kijevi média szerdai híradásai szerint az ukrán diplomácia vezetője hangsúlyozta: a BT-t alkalmassá kell tenni arra, hogy hatékonyan reagáljon a "véres konfliktusokra", beleértve a kelet-ukrajnai válságot. Emlékeztetett arra, hogy

az ENSZ alapokmányában szerepel az a kitétel, miszerint az a fél, amely érintett egy vitás kérdésben, köteles tartózkodni a szavazástól.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy Oroszország ezt a szabályt teljességgel figyelmen kívül hagyja.

Egyértelmű eljárások kellenének

"Rendkívül fontos, hogy egyértelmű eljárásokat vezessenek be, amely az említett országot ennek a szabálynak a betartására kényszeríti" - hangoztatta a miniszter.

Klimkin szerint

Oroszország állandó BT-tagsága alapvetően akadályozza a Moszkva által "Európa-szerte kirobbantott konfliktusok" rendezésében a világszervezetet.

Petro Porosenko ukrán elnök már többször kijelentette, hogy a BT-ben fel kellene függeszteni Oroszország vétójogát az olyan konfliktusokat érintő döntésekkor, amelyekben Moszkva érintett, mivel az ENSZ-testület szerinte tehetetlen az orosz vétójog miatt.

Moszkva szerint Kijev előbb tegyen rendet

Kijevnek "otthon kellene rendet teremtenie" azelőtt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) reformjára tesz javaslatokat - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján Klimkin nyilatkozatára reagálva.

Az orosz szóvivő szerint Kijev véleményét "más kérdésekben is meg lehet majd hallgatni", amikor Ukrajna megoldja majd mindazokat a problémákat, amelyekkel jelenleg "a nemzetközi közösség kénytelen foglalkozni". Zaharova hangot adott véleményének, hogy

Ukrajna agresszornak tekinti Oroszországot

Kijev agresszornak tekinti Oroszországot részben a Krím bekebelezése miatt, részben pedig azért, mert álláspontja szerint Oroszország robbantotta ki a fegyveres válságot a Donyec-medencében, valamint nemcsak az ottani szakadárokat támogatja pénzzel és fegyverekkel, zsoldosokkal, hanem hivatásos orosz katonák tartózkodnak Ukrajna keleti részén, orosz tisztek irányítják az önkényesen kikiáltott kelet-ukrajnai "népköztársaságok" fegyvereseinek támadásait. Moszkva mindezt tagadja, és azt állítja, hogy nincsenek orosz katonák Kelet-Ukrajnában.