Súlyos vereséget szenvedett a baloldal

Before the municipal election in Graz
View of the clock tower in Graz, Austria, 17 January 2017. On 5 February 2017, the second biggest city of Austria elects a new municipal council. Photo: Matthias Röder/dpa
Vágólapra másolva!
Fölényes győzelmet aratott a grazi helyhatósági választáson a jobbközép néppárt, míg a baloldal pártjai jelentősen visszaestek a 2012-es választás óta.
Vágólapra másolva!

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) győzelmével zárult a vasárnapi grazi helyhatósági választás. A jobbközép alakulat több mint 37 százalékot kapott, ami közel négy százalékpontos erősödés az öt évvel ezelőtti eredményéhez képest. Második helyen az Osztrák Kommunista Párt végzett 20 százalék körüli eredménnyel. Ez megegyezik az öt évvel ezelőtti eredményükkel.

A voksolás nagy vesztese az Osztrák Szociáldemokrata Párt

(SPÖ), mivel éppen csak 10 százalékot kaptak. 2012-be még 15 százalék fölött álltak. Szintén leszerepeltek a Zöldek, akik csak 10 százalékot kaptak. Ők szintén visszaestek 2012-höz képest. A liberális NEOS nem jutott be a városi tanácsba.

A jobboldal győzött Grazban a vasárnapi választáson Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Matthias Röder

Közel három százalékpontot erősödött az Osztrák Szabadságpárt a városban, így közel 17 százalékot kaptak. Ezzel a radikálisok a harmadik legerősebb frakciót alkotják majd a helyi testületben.

Mint arról korábban beszámoltunk, kormányválság borzolta a kedélyeket Ausztriában, de a nagykoalíciós erőknek sikerült megegyezniük egymással. Az érintett pártok mindenképpen el akarták kerülni az előrehozott választást, mivel szinte biztosan nem szereznének többséget a parlamentben.