Lavrov szerint sikerült megállapodni az ukrajnai tűzszünetről

Vágólapra másolva!
Megállapodás született egy február 20-tól induló kelet-ukrajnai tűzszünetről a Moszkva által támogatott szakadárok és Ukrajna között - erről tájékoztatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton az 53. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián, miután ukrán, német és francia kollégáival egyeztetett.
Vágólapra másolva!

"Február 20-án életbe lép a fegyvernyugvási megállapodás és a nehézfegyverek (frontvonalról történő) visszavonása (...) aktívan támogattuk ezt a döntést, és világosan kifejeztük meggyőződésünket, hogy ezúttal nincs helye hibának" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újságíróknak.

Egyeztették a foglyok listáját

Az orosz külügyminiszter szerint kisebb előrelépés történt a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére életre hívott, a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoportnak alárendelt, humanitárius kérdésekkel foglalkozó munkacsoportban is, így a konfliktus szereplői egyeztették az általuk fogva tartottak listáit, egy későbbi fogolycsere reményében. Moszkva úgy látja, hogy a felek meg fognak tudni állapodni a kérdésben - tette hozzá.

Beengednék az EBESZ-t és a Vöröskeresztet

Értesülések szerint az Ukrajna, Németország, Franciaország és Oroszország részvételével, úgynevezett normandiai formátumban tartott tanácskozáson egyeztettek arról is, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek lehetővé kell tenni a tűzszünet és a fegyverrendszerek kivonásának ellenőrzését is.

A Vöröskereszt emellett humanitárius hozzáférést kapna a válságövezethez.

Az ukrán külügyminiszter elégedetlen volt

Az orosz külügyi tárca vezetője mindössze percekkel azt követően nyilatkozott, hogy ukrán kollégája, Pavlo Klimkin újságírókkal közölte: "egyáltalán nem tették boldoggá" a szombati tanácskozás eredményei. "Jelentős eredményre van szükségünk, nem csak néhány nyilatkozatra" - mondta.