Marine Le Pen előretör: címlapok Nagy-Britanniában, rekordnézettség Franciaországban

election mass-media television Horizontal
French presidential election candidate for the far-right Front National (FN) party Marine Le Pen speaks as she takes part in the show "L'Emission politique", in the studios of French television channel France 2 in Saint-Cloud, west of Paris, on January 9, 2017. / AFP PHOTO / Thomas SAMSON
Vágólapra másolva!
Egyre inkább el tudják képzelni az angol újságok, hogy Marine Le Pen lesz a francia elnök.
Vágólapra másolva!

Marine Le Pen hétvégi lyoni kampánynyitója után hétfőn a Guardian és a Financial Times címlapján is Marine Le Pen volt. A L'Express szerint hosszú évek óta nem fordult elő, hogy több hónappal egy európai választás előtt egy európai ellenzéki politikus szerepelne mind a két újság címlapján, egyazon napon. És mind a két újság már el tudja képzelni Marine Le Pen győzelmét.

A Financial Times a liberális Emmanuel Macronnak drukkol, a fiatal Tony Blairt látják benne. A Le Figaro szerint a FT Macron-rajongásának nemcsak az az oka, hogy nem örülnének, ha Marine Le Pen esetleg kiléptetné Franciaországot az unióból, hanem az is, hogy amikor Macron még a francia szocialista kormány gazdasági minisztere volt, rengeteget járt Londonban, és nagyon jó kapcsolatba került a Financial Times vezetőivel.

A Guardian megszólaltatta a kenti egyetem politológiaprofesszorát, Matthew Goodwint, aki szerint nem szabad a brexit után hinni a közvélemény-kutatásoknak, és attól még, mert a végső francia győztesnek egyelőre nem Marine Le Pent mérik a kutatók, attól még könnyen nyerhet.

Forrás: AFP/Thomas Samson

A Telegraph ismert újságírója, Ambrose Evans-Pritchard arról írt, hogy a francia elit tavaly óriásit tévedett, amikor arról beszélt, hogy valóságos pokol lesz a brexit Nagy-Britanniának. Kiderült, hogy ez nem így van. Szerinte fog még meglepődni a francia elit. A The Spectator is Marine Le Pen sikeres elitellenességét elemzi, hiszen ez a francia elit – és itt elsősorban a feleség és gyerekek fiktív foglalkoztatásába könnyen belebukó Fillon elnökjelöltre utal – közel került a törvénytelenségekhez.

Forrás: AFP/Thomas Samson

A közvélemény-kutatási adatok szerint egyébként a tavaszi elnökválasztás első fordulóját Marine Le Pen nyeri, de a másodikban az egykori bankárból lett politikus, Macron esélyesebb. Most úgy tűnik, Fillon be sem jut a második fordulóba.

Mindenesetre, Marine Le Pen számára jó jel lehet, hogy a France 2 francia közszolgálati televízió legfontosabb politikai műsorának e heti adását nézték a legtöbben fennállása óta. Most, amikor Marine Le Pen volt a vendég, több mint két órán át. 3,4 millióan voltak kíváncsiak rá, pedig a fő kereskedelmi adón, a TF1-en az egyik legnépszerűbb francia krimisorozat ment, a másik, jelentős közszolgálati adón, a France 3-n pedig egy sikeres francia vígjáték a még mindig nagyon szeretett Pierre Richard és a kétszeres Oscar-díjas Jane Fonda főszereplésével. Marine Le Pen előtt korábban viszonylag sokan voltak kíváncsiak Nicolas Sarkozy és Alain Juppé szereplésére is, de közel egymillióval kevesebben. Sőt, Fillont másfél millióval nézték kevesebben, amikor ő volt a vendég.