60 ezer beutazóvízumot vontak vissza Trump rendelete alapján

Vágólapra másolva!
Közel 60 ezer beutazóvízumot vontak vissza eddig Donald Trump elnök bevándorlást szigorító, egy hete bejelentett rendelete alapján – közölte pénteken az amerikai külügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

A tárca ezzel a közlésével a The Washington Post 100 ezer vízum visszavonásáról szóló hírét cáfolta, amelyet a napilap az igazságügyi minisztérium egy jogi képviselőjére hivatkozva tett közzé.

Megakadályozták a beutazásukat

A The Washington Post szerint az adatot az igazságügyi tárca képviselője közölte pénteken a Washington melletti Alexandria szövetségi bíróságán, ahol két jemeni testvér panaszát tárgyalták.

A két jemeni beutazását – számos más érkezőével együtt – múlt szombaton a Dulles nemzetközi repülőtéren akadályozták meg a bevándorlási hatóságok Donald Trump előző nap kihirdetett elnöki rendelete alapján. Jogi képviselőjük szerint beutazási vízumuk feladására kényszerítették őket, és

rövid úton feltették őket egy Etiópiába tartó repülőjáratra.

Komoly felzúdulást váltott ki a rendelet

A vitatott elnöki rendelet értelmében az Egyesült Államok hét, muzulmán többségű országból – Szíriából, Irakból, Iránból, Szudánból, Líbiából, Szomáliából és Jemenből – azonnali hatállyal 90 napra felfüggesztette a beutazást, Szíriából pedig határozatlan ideig nem fogad menekülteket, emellett

120 napra leállította teljes menekültprogramját.

A rendelet és a beutazók visszafordítása ellen másnap százak tüntettek a Dulles nemzetközi repülőtéren. Az intézkedés világszerte nagy felzúdulást váltott ki, úgy az érintett muzulmán országokban, mint az Egyesült Államok nyugati szövetségesei körében.