Több százezren tüntettek Iránban Trump ellen

Trump, Irán, tüntetés
TEHRAN, IRAN - FEBRUARY 10: People attend a rally to mark the 38th anniversary of the Islamic revolution, at Azadi Square in Tehran, Iran on February 10, 2017. Fatemeh Bahrami / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Százezrek vonultak pénteken az iráni nagyvárosok utcáira az iszlám forradalom 38. évfordulóján, éltetve az országot irányító vallási vezetőket, halált kiáltva az Egyesült Államokra és Izraelre, szitkokat szórva Donald Trump új amerikai elnökre, aki a minap "figyelmeztetésben" részesítette a perzsa államot újabb ballisztikusrakéta-kísérlete miatt.
Vágólapra másolva!

Helyszíni beszámolók szerint Teheránban, az amerikaiak által támogatott sah megbuktatásának jubileumán felvonuló tömegben katonák és rendőrök is voltak szép számban,

"Halált Amerikára!" feliratú zászlókat lengettek és Trumpot ábrázoló, gunyoros plakátokat tartottak a kezükben.

A hagyományos forradalmi dalokat játszó rendőri zenekar kíséretében vonultak a főváros központjában lévő Azádi-térre. A főváros utcáin megtaposták a Trumpot ábrázoló képeket, és amerikai zászlókat égettek.

Hírügynökségek szerint a teheráni demonstráción tapintható volt az Izrael-ellenesség is, de Benjámin Netanjahu izraeli és Theresa May brit miniszterelnököt, valamint Donald Trumpot ábrázoló plakátok is voltak, amelyek halált kiáltottak az "ördögi háromszögnek" nevezett vezetőkre.

Bár az ilyesfajta felvonulásokon szinte hagyomány az Egyesült Államok és Izrael szidalmazása, az Amerika-ellenes hevület felerősödésére most az adhatott okot, hogy a három hete hivatalban lévő amerikai elnök szemlátomást keményebb álláspontot képvisel Iránnal szemben, mint elődje. A valaha megkötött "legostobább" ügyletnek nevezte a 2015 júliusában aláírt atommegállapodást, és kilátásba helyezte, hogy hivatalba lépése után felmondja.

Haszan Róháni elnök azt mondta, tisztelettel kell beszélni az irániakkal, és megbánja, aki a fenyegetések nyelvén szól hozzájuk Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Fatemeh Bahrami

Trump múlt szerdán a Twitteren "hivatalosan figyelmeztette" Iránt a ballisztikus rakétával végrehajtott korábbi kísérlete miatt, majd két napra rá az USA újabb szankciókat jelentett be. Irán közölte, hogy ennek ellenére nem hagy fel a rakétaprogramjával, amely - szerinte - nem sérti a nagyhatalmakkal kötött atomalkut.

Ilyen előzmények után Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah a minap arra szólította fel az irániakat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a pénteki évfordulós ünnepségeken, mutassák meg, hogy

nem ijednek meg az amerikai fenyegetésektől.

A mérsékeltnek elkönyvelt elnök, Haszan Róháni ugyancsak arra szólította fel az irániakat, hogy csatlakozzanak a demonstrálókhoz, jelezzék "törhetetlen hűségüket" az iráni iszlám köztársaság legfőbb vezetője iránt.

Az Azádi-téren összegyűlt tömeg előtt Róháni azt mondta, hogy tisztelettel kell beszélni az irániakkal, és megbánja, aki a fenyegetések nyelvén szól hozzájuk. Az államfő szerint a több millió demonstráló az iszlám Irán erejét mutatja.