Iohannis: Románia már külföldön is modellnek számít a korrupcióellenes harcban

Romanian presidential candidate Klaus Iohannis gestures while discussing with his opponent, Romanian Prime Minister during a TV debate in Bucharest on November 12 , 2014. Prime Minister Victor Ponta  won the first round of the presidential with 40.44 perc
Klaus Iohannis román államfő a múlt hónapban New-Yorkban az ENSZ-közgyűlésen közölte Petro Porosenkoval, hogy addig nem hajlandó hivatalos látogatásra Kijevbe menni, amíg nem vonják vissza az Ukrajnában élő román kisebbségeket is hátrányosan érintő új oktatási törvényüket.
Vágólapra másolva!
Romániában nem szavatolt a korrupcióellenes harc visszafordíthatatlansága, amelyet a korrupció büntetésének enyhítésére irányuló törekvések, valamint a politikának az igazságszolgáltatásba történő beavatkozása veszélyeztet - jelentette ki csütörtökön Klaus Iohannis román államfő.
Vágólapra másolva!

Iohannis részt vett a korrupcióellenes ügyészség, a DNA tavalyi tevékenységének értékelésére szervezett bukaresti értekezleten. Kijelentette, hogy Romániában gyakran rosszak a törvények, amelyek értelmezési problémákat vetnek fel, ezért tagadhatatlan, hogy módosítani kell az ilyen cikkelyeket.

Mindazonáltal úgy vélte, hogy az olyan fontos kérdésekről, mint a büntető törvénykönyv és a perrendtartás módosításáról vagy a közkegyelemről

csak széles körű, átlátható és felelős társadalmi vita nyomán szabad dönteni,

amelynek során az igazságszolgáltatás szakmai szerveivel is konzultálniuk kell a döntéshozóknak.

Klaus Iohannis Forrás: AFP/Robert Ghement

Az elnök beszédében kitért a román kormány január végi vitatott Btk.-módosító rendeletére, amit később a kabinet a nagyszabású utcai tüntetések hatására hatályon kívül helyezett. Iohannis szerint pillanatnyilag elhárult a korrupcióellenes harc meggyengítésének veszélye.

Az elnök ismét méltatta a vitatott rendelet visszavonását követelő nagyszabású kormányellenes tüntetéseket, amelyek szerinte azt mutatják, hogy a jogállamiság alapjait képező értékek és elvek védelmét az állampolgárok már saját konkrét feladatuknak tekintik. Iohannis szerint

Románia már külföldön is modellnek számít a korrupcióellenes harcban,

amelyet folytatni kell, és valamennyi fél bölcsessége és felelőssége szükséges ahhoz, hogy az eddig elért eredmények ne vesszenek el - mondta Iohannis.

3 miniszter, 6 szenátor, 11 képviselő, 47 polgármester a vádlottak padján

Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes főügyész beszédében a törvények stabilitásának fontosságára hívta fel a figyelmet, mert e nélkül nem lehet hatékonyan küzdeni a korrupció ellen. Úgy vélte, 2016 tele volt kihívásokkal a vádhatóság számára, az ügyészeket ugyanis számos támadás érte annak ellenére, hogy Kövesi szerint a statisztikák azt mutatják, hogy hatékony a DNA tevékenysége.

Elmondta, hogy tavaly 1270 ember - közöttük három miniszter, 6 szenátor, 11 képviselő, 47 polgármester, 16 bíró és 21 állami vállalatigazgató - ellen emeltek vádat. A bíróságok tavaly 870 vádlottat ítéltek el jogerősen, akik ellen a DNA indított eljárást. Közöttük egy európai parlamenti képviselő, hét képviselő, egy szenátor, egy miniszter, öt megyei önkormányzati elnök és 28 polgármester volt.Hozzátette: a felmentések aránya továbbra is 10 százalék, ami alacsonyabb az európai uniós átlagnál.

Laura Codruta Kövesi szerint ez azt mutatja, hogy a román igazságszolgáltatás működőképes.