Eltörölte a román kormány a vitatott rendeletet

Bukarest, 2017. február 3. A szociálliberális román kormány sürgősséggel elfogadott, a büntető törvénykönyvet és a perrendtartást módosító rendelete miatt tiltakoznak tüntetők a bukaresti kormányépület előtt 2017. február 2-án. A feliratok jelentése: 199,999 lei kenőpénz elfogadása és adása (fent), illetve Románia, ébredj! A tüntetők szerint a rendelet a korrupt politikusokat védi. (MTI/EPA/Robert Ghement)
Vágólapra másolva!
A már egy hete tartó utcai tömegtüntetések hatására eltörölte a román kormány azt a vitatott rendeletét, amellyel az ellenzők szerint úgy módosította volna a Btk.-t, hogy az enyhített volna a korrupció büntethetőségén.
Vágólapra másolva!

Hatályon kívül helyezte vasárnapi rendkívüli ülésén a Soron Grindeanu vezette román szociálliberális kormány azt a vitatott rendeletét, amellyel a büntető törvénykönyvet (Btk.) módosította, miután Romániában napok óta százezrek tüntettek a korrupció büntethetőségének enyhítése ellen.

A kormány rendelete miatt tiltakozó tüntetők a bukaresti kormányépület előtt február 2-án Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A Btk.módosítás visszavonása várható volt, miután szombaton Sorin Grindeanu kormányfő bejelentette: a kabinet vasárnapi rendkívüli ülésén hatálytalanítani fogja a rendeletet. A Mediafax hírügynökség jelentése szerint a kabinet már tavaly is módosítottak a Btk.-t.

A döntést megelőzően

a kormányt támogató tüntetők mintegy száztagú csoportja gyűlt össze a román elnöki hivatal bejárata előtt, hogy a Grindeanu-kabinetet bíráló Klaus Iohannis jobboldali államfő ellen demonstráljon.

Vasárnap koradélután a kormány épülete előtti Victoria-téren is gyülekezni kezdtek a tüntetők - csak éppen ők a Btk.-módosítás hatálytalanítását és a korrupció elleni harc folytatását követelték.