Folytatódnak a zavargások a rendőri erőszak miatt

Aulnay-sous-Bois
FRANCE, Aulnay-sous-Bois: Protesters carry banners reading 'Justice for Theo' as people gather during a protest on February 6, 2017 in Aulnay-sous-Bois, northern Paris, a day after a French police officer was charged with the rape of a youth who was severely injured after allegedly being sodomised with a baton. Hundreds of people were marching on February 6, 2017 in Aulnay-sous-Bois to demand justice for the alleged victim, described by family and friends as a youth worker who came from a respected family in the area. Interior Minister Bruno Le Roux confirmed late February 5 that all four officers had been suspended during the investigation, adding that exemplary conduct and respect must guide the behaviour of security forces at all times. - Alpha CIT
Vágólapra másolva!
Keddre virradóra harmadik éjjel voltak, immár egyre nagyobb mértékű zavargások Párizs egyik északkeleti elővárosában, Aulnay-sous-Bois-ban, ahol egy rendőr ellen eljárás indult, mert egy utcai igazoltatás közben gumibottal megerőszakolt egy fiatalembert.
Vágólapra másolva!

A helyi ügyészég tájékoztatása szerint a bántalmazott 22 éves férfinak igazságszolgáltatást követelő több száz családanya békés esti tüntetése után randalírozók több tucat kukát és gépkocsit felgyújtottak. A kisvárosban megerősítették a rendőri készültséget - egyebek között helikopter köröz felette -, és reggel 24 embert előállítottak.

A tüntetők igazságot követelnek Forrás: Citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Alpha Cit

A zavargások a múlt csütörtökön filmre vett előállítás miatt törtek ki. Az Origo is beszámolt róla, hogy négy rendőr ellen vizsgálat indult: egyet nemi erőszakkal, hármat pedig csoportosan elkövetett szándékos erőszakkal gyanúsítanak.

A fiatalember olyan súlyos anális sérüléseket szenvedett, hogy műtétet kellett végrehajtani rajta. A kórházban kezelték fej- és arcsérüléseit is – számolt be a The Local.

A családja nyugalomra kérte, de a hétfő esti békés menetet követően a randalírozók ezúttal is különböző tárgyakkal dobálták a rendőröket, és gépkocsikat, kukákat gyújtottak fel a többnemzetiségű elővárosban.

megerősítették a rendőri készültséget Forrás: AFP/Francois Guillot

Nem először robbant ki erőszakig fajuló konfliktus egy elsősorban bevándorlók lakta elővárosban helyi fiatalok és igazoltató rendőrök között. A 2005-ben három hétig tartó országos zavargásokat megelőzően Clichy-sous-Bois-ban áramütéstől meghalt két helyi fiatal, mert rendőrök elől bemenekültek egy trafóházba.

Mindeközben a francia rendőrség rendszeresen arra hívja fel a figyelmet, hogy a hátrányos helyzetűek lakta negyedekben „rendőrellenes gyűlölet” uralkodik.