A román alkotmánybíróság nem illetékes a Btk.-módosítás ügyében

Vágólapra másolva!
Elhárította illetékességét a román alkotmánybíróság a heves vitákat és tömegtüntetéseket kiváltott Btk.-módosítás ügyében. Arra hivatkoztak, hogy mivel a kormány a döntést már visszavonta, nincs mit vizsgálni. A javaslatot kezdeményező igazságügyi miniszter közben lemondott.
Vágólapra másolva!

Elhárította illetékességét a román alkotmánybíróság a büntető törvénykönyv (Btk.) és perrendtartás módosítását célzó, országos tiltakozási hullámot kiváltó sürgősségi kormányrendelet alkotmányosságának ügyében.

A taláros testület arra hivatkozva utasította el - többségi szavazattal - a tartalmi normakontrollt, hogy csak hatályos jogszabályok alkotmányosságáról dönthet,

a vitatott január 31-i kormányrendeletet viszont vasárnap a kormány egy újabb jogszabállyal hatályon kívül helyezte.

A román kormány rendelete miatt tiltakoztak tízezrek Bukarestben - vissza is vonták Forrás: MTI/AP/Darko Bandic

A jogszabály ellen - a szociálliberális kormánykoalícióhoz közel álló - Victor Ciorbea ombudsman emelt alkotmányossági kifogást, miután Klaus Iohannis jobboldali államfő és a legfőbb ügyész is ezt kérte tőle.

Eközben lemondott hivataláról Florin Iordache, a román kormány igazságügyi minisztere:

ő volt a - büntetőjog korrupcióellenes szigorán enyhítő - kormányrendelet kezdeményezője, amely nagyszabású korrupcióellenes megmozdulássorozatot váltott ki országszerte. Hozzátette, hogy minden kezdeményezése törvényes és alkotmányos volt.