Norvégia kibertámadások fokozott veszélyének van kitéve

kiberbűnözés, vírusirtó, internet, internetes bűnözés
Vágólapra másolva!
A fenyegetések fő forrása Kína és Oroszország, valamint az Iszlám Állam lehet.
Vágólapra másolva!

Norvégia kiber- és hackertámadások fokozott veszélyének van kitéve - derült ki a skandináv ország katonai hírszerzése által közzétett, fenyegetéseket összegző éves jelentéséből. A dokumentum szerint a fenyegetések fő forrása Kína és Oroszország, továbbá az Iszlám Állam.

Nemrég a norvég hírszerzés pedig közölte: egy Oroszországhoz köthető hackercsoport kilenc, kényes adatokat is tartalmazó e-mail-fiókot tört fel,

és parlamenti képviselők mellett a hírszerzés, a külügyminisztérium, a hadsereg és egy norvég egyetem dolgozóinak levelezéséhez fért hozzá.

A kiberbűnözés veszélyeire hívta fel a figyelmet a jelentés - képünk illusztráció Forrás: AFP

A katonai hírszerzés amúgy egyebek mellett az áramszolgáltatás elleni szabotázsakciókat, a közösségi médián keresztül a személyes kapcsolati hálók feltérképezését, ezzel pedig a felhasználók zaklatását említette potenciális veszélyként.

Morten Haga Lunde, a katonai hírszerzés vezetője közölte, hogy Moszkva kiberműveletekkel befolyásolta a választásokat az Egyesült Államokban. "Moszkvának olyan információi vannak, amelyekkel befolyásolhatja más országokban a politikai folyamatokat és választásokat" - tette hozzá.