Erősítik a határőrizetet a bajor-osztrák határon

German-Austrian border - smuggling CRIME Police IMMIGRATION Migration SMUGGLING SQUARE FORMAT
A police officer waves a car over to the parking lot at a police check point on the B12 highway bear the Austrian border near Kirchdorf am Inn, Germany, 30 May 2016. Several months after the closing of the Balkan route, the rate of smuggling over the German-Austrian border has increased again. Photo: ARMIN WEIGEL/dpa
Vágólapra másolva!
Tavaly jelentősen csillapodott a menekülthullám a bajor-osztrák határon, de a menedékkérők beáramlása tartós maradhat, ezért tovább erősítik a rendőrségi jelenlétet a térségben - jelentette be kedden a határőrizetért felelős német szövetségi rendőrség illetékese.
Vágólapra másolva!

A 815 kilométeres bajor-osztrák határ leghosszabb, mintegy 650 kilométeres szakaszának határigazgatási feladatait ellátó rosenheimi kapitányság kötelékében dolgozó munkatársak számát 550-ről több mint 1100-ra emelik a következő években, a létszámfejlesztést 2020-ra fejezik be - mondta Reinhard Tomm, a kapitányság vezetője a szervezeti egység éves munkáját bemutató tájékoztatón.

A határszakaszon tavaly mintegy 77 ezer menedékkérő belépését regisztrálták.

A legtöbben, csaknem 60 ezren az év első két hónapjában érkeztek, majd a balkáni migrációs útvonal lezárásával alábbhagyott a hullám: márciusban csupán 2300 ember belépését regisztráltak, majd az 1200-1400 közötti sávba süllyedt a havonta érkezők száma.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Armin Weigel

A szövetségi rendőrség rosenheimi szervezetének ellenőrzése alatt álló határszakasz a legfontosabb egész Németországban, egyetlen kapitányság sincsen, amelynek munkatársai több menedékkérő érkezését jegyezték fel - emelte ki a tájékoztatón Rainer Scharf szóvivő.

Egy évvel korábban, 2015-ben a bajor-osztrák, illetve a 360 kilométeres bajor-cseh határ egészét tekintve 739 ezer menedékkérő belépését regisztrálták.

Tavaly a legtöbben Szíriából, Afganisztánból, Irakból, Nigériából és Szomáliából érkeztek - mondta a szóvivő.

Egyre több embertől tagadják meg a belépést

Kiemelte, hogy egyre több embertől tagadják meg a belépést, tavaly 9600 embert fordítottak vissza a határon, és az év közepétől kezdve

a belépésre jelentkezők 30-50 százalékától tagadják meg a beutazást.

Olyan esetekben járnak el így, amikor az illetőnek nincs jogcíme a belépésre és nem jelzi, hogy azért akar beutazni, mert menedékjogot akar kérni Németországban.

Tavaly az embercsempészet is visszaszorult, míg 2015-ben több mint 700 feltételezett embercsempészt fogtak el, tavaly 280-at. Azonban ez azt is jelenti, hogy még mindig legalább kétnaponta fognak el egy-egy gyanúsítottat - mutatott rá a szóvivő német hírportálok és a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint.

A menekülthullám miatt 2015 szeptemberében ideiglenesen visszaállított határellenőrzés révén tavaly 1100 okirat-hamisítást tártak fel és elfogtak 5300 körözött személyt a Boden-tó és Berchtesgaden közötti határszakaszon - ismertették a tájékoztatón.

Németország egészét tekintve a szövetségi belügyminisztérium adatai szerint tavaly 280 ezer menedékkérő érkezett, ez alig egyharmada az 2015-ös 890 ezernek.