Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Több mint ezer rab kapott elnöki kegyelmet Egyiptomban

Horizontal MIDDLE EAST AFTHER THE REVOLT PORTRAIT PERSON-POLITICS PRESIDENT NATIONAL FLAG
(FILES) This file photo taken on October 10, 2015 shows Egyptian President Abdel Fattah al-Sisi as he looks on during a ceremony to sign military contracts at the presidential palace in the Egyptian capital Cairo. Six years after Egypt's uprising that toppled former president Hosni Mubarak, activists are consumed by daily struggles to merely "survive" as many face prison, asset freezes, and travel bans. As the country is in the grip of an economic crisis, critics say Sisi, the former army general who toppled former Islamist president Mohamed Morsi in 2013, and was elected president in May 2014, does not tolerate any dissent or criticism of his leadership. / AFP PHOTO / KHALED DESOUKI / ==RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /EGYPTIAN PRESIDENCY " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS==
Vágólapra másolva!
Mintegy 1300 rabot részesítettek elnöki kegyelemben Egyiptomban a Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök 2011-es megbuktatását eredményező megmozdulások kezdetének hatodik évfordulója alkalmából szerdán.
Vágólapra másolva!

A közkegyelem nem vonatkozik olyan rabokra, akiket súlyos bűncselekményekért ítéltek el, mint például lőfegyverek és robbanókészülékek birtoklása, kábítószerek terjesztése, pénzmosás vagy vesztegetés.

Az egyiptomi belügyminisztérium

az intézkedést az emberi jogok védelmére tett erőfeszítésekkel indokolta.

Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök televíziós beszédet intézett az egyiptomiakhoz a 2011. január 25-i forradalom évfordulóján. Az államfő, aki maga is államcsíny útján került hatalomra 2013-ban, közölte: a megmozdulások kezdete reményekkel teli volt, amit azonban példa nélküli frusztráció váltott fel, amikor a forradalmat eltérítették eredeti céljától. Hozzátette, hogy a forradalom irányát 2013-ban igazították helyre. Ezzel Mohamed Murszi volt elnök hatalomtól való megfosztására utalt. Az azóta törvényen kívül helyezett iszlamista Muzulmán Testvériséghez tartozó Murszit egyéves kormányzás után katonai államcsíny távolította el a hatalomból.

Abdel Fattáh esz-Szíszi Forrás: AFP/Khaled Desouki

Az észak-afrikai ország gazdasága az utóbbi években recesszióban van, a kormány szigorú megszorításokkal teli hároméves gazdasági reformtervet vezetett be, amely miatt meredeken emelkedtek az árak.

Ráadásul 2013 óta megszaporodtak a terrorista támadások, amelyek leggyakrabban a Sínai-félsziget északi részén történnek, de előfordulnak másutt, a fővárosban is.

Szíszi kijelentette, hogy a harc a terrorizmus ellen addig folytatódik, amíg azt teljesen fel nem számolják Egyiptomban.

Türelmet kért az emberektől

Emellett arról biztosította az egyiptomiakat, hogy az ország jó irányban halad, és felszólította őket, hogy legyenek türelemmel, folytassák kemény munkájukat, ugyanis "a körülmények nem változnak meg egyetlen éjszaka alatt olyan nagy országokban, mint amilyen Egyiptom is".

"A történelem úgy fog emlékezni az egyiptomiaknak erre a generációjára, mint akik az utóbbi hat évben olyan megpróbáltatásokat viseltek el, amelyek meghaladják az emberi tűrőképességet" - hangoztatta az egyiptomi elnök.

A 2011-es megmozdulások évfordulója egybeesik az egyiptomi rendőrök napjával. Ez okból az országban fokozták a rendfenntartói jelenlétet azokon a helyszíneken, ahol a 2011-es Mubarak-ellenes tüntetések kezdődtek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről