Szenegáli csapatok léptek be Gambiába

Horizontal AFRICA POLITICS PERSON-POLITICS PRESIDENT OF THE REPUBLIC POLITICAL LEADER NIGHT POLITICAL SUPPORTER POLITICAL MEETING ELECTORAL MEETING PRESIDENTIAL ELECTION CANDIDATE SOLDIER SMILING
(FILES) This file photo taken on November 24, 2016 in Brikama shows Gambia's incumbent President Yahya Jammeh (C) greeted by supporters as he arrives at a campaign rally ahead of the December 1 presidential election. Gambian president declares state of emergency, AFP reported on January 17, 2017 as President Yahya Jammeh is refusing to quit days before the planned inauguration of his rival Adama Barrow. / AFP PHOTO / MARCO LONGARI
Vágólapra másolva!
Szenegáli csapatok léptek be Gambia területére, hogy biztosítsák a megválasztott elnök, Adama Barrow hatalomátvételét. Az országot 22 éve irányító Yahja Jammeh a választás után ugyan elismerte vereségét, de a környező országok rosszallása ellenére most mégsem hajlandó elhagyni hivatalát.
Vágólapra másolva!

Szenegáli katonák lépték át a gambiai határt csütörtökön, hogy biztosítsák az elnökválasztás győztesének Adama Barrownak a hatalomátvételét - írja a BBC.

Yahya Jammeh nem hajlandó átadni a hatalmat Forrás: AFP/Marco Longari

Yahja Jammeh elnök hivatali ideje szerda éjfélkor járt le, de a szomszédos országok felszólítása ellenére

nem hajlandó átadni a hatalmat Barrownak.

Az új elnököt Gambia dakari nagykövetségén iktatták be. Beszédében felszólította a gambiai fegyveres erőket, hogy maradjanak a laktanyákban, különben lázadóként fogják kezelni őket. Gambiai biztonsági források azt közölték, hogy a hadsereg és a rendőrség vezetői az új államfőt támogatják.

Korábban már Nigéria is kilátásba helyezte, hogy csapatokat küld Gambiába, hogy indoklásuk szerint megvédjék Gambia népét, és fenntartsák a régió békéjét és biztonságát.

Jammeh a voksolás után ugyan elismerte vereségét, de gyorsan meggondolta magát,

és kijelentette, hogy a választást "példátlan és rendkívüli külföldi beavatkozás" zavarta meg. Két nappal a hatalomátadás előtt pedig 90 napos szükségállapotot hirdetett a nyugat-afrikai országban.