Oroszország normális kapcsolatot szeretne a NATO-val

Ambassador Tim Guldimann Personal Envoy of Chairperson-in-Office for Ukraine of the Organ MEETING Vienna Austria OSCE HORIZONTAL VIENNA, AUSTRIA - MARCH 3: Andrey Kelin, Permanent Representative of the Russian Federation to the Permanent Council of the Or
Andrej Kelin
Vágólapra másolva!
Oroszország nem tartja a NATO-t idejétmúlt szervezetnek és szükségesnek tartja a korábbi szinten helyreállítani kapcsolatait a szövetséggel - jelentette ki Andrej Kelin, az orosz külügyminisztérium európai együttműködési osztályának vezetője az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva.
Vágólapra másolva!

"Milyen anakronizmusról beszélünk? Sok ország számára egyszerűen megéri gazdasági és politikai szempontból NATO-tagnak lenni, mert nem kell önálló külpolitikát kiépíteniük, elégséges számukra a közöshöz csatlakozni" - jelentette ki Kelin arra a kérdésre válaszolva, hogy Oroszország továbbra is hidegháború korából visszamaradt "ereklyének" és "anakronizmusnak" tekinti-e a NATO-t.

Példaként említette meg Belgiumot, amelynek NATO-tagállamként nem kell minden feladat ellátására alkalmas önálló haditengerészetet, légierőt és rakétavédelmi rendszert kiépítenie.
"Munkamegosztásról van szó, ami sokkal olcsóbb" - mondta a diplomata.

Andrej Kelin Forrás: AFP/Anadolu/Hasan Tosun

Szavai szerint a NATO realitás, katonai tényező, ezért azzal szemben "varázsige-ráolvasás" önmagában nem elegendő.

"A NATO-val normális kapcsolatokat kell kiépíteni és fel kell újítani azt, ami volt" - mondta.
Korábban maga Vlagyimir Putyin orosz elnök is a hidegháború maradványának nevezte a NATO-t, amely szerinte feladatokat keres magának. Kampánya során Donald Trump megválasztott amerikai elnök is arról beszélt, hogy az az észak-atlanti tömörülés idejétmúlt, mert egy már nem létező, szovjet fenyegetés ellen találták ki, és az Egyesült Államok nem biztos, hogy megvédi azokat az országokat, amelyek nem veszik ki megfelelően részüket a kölcsönös védelem költségeiből.